"Протестна мрежа" разпространи остра декларация, с която поиска оставката на правителството на Бойко Борисов. 

"Вече бе достигната точката, в която държавата не е в състояние да гарантира основни права на своите граждани, нито да защити имуществото и живота им", се казва в документа, публикуван на сайта на организацията.

"Протестна мрежа" припомня "поредицата изблици на насилие, на които сме свидетели през последните седмици и пълната неспособност на институциите и правителството да изпълняват своите ангажименти". Затова настоява за оставката на кабинета.

"Случващото се през последните седмици и месеци е пряко следствие от несъстоялите се реформи, от отказа от правов ред и справедливост и от влиянието на #кой върху всички структуроопределящи институции и системи в държавата и води до сериозен обществен разпад", продължава декларацията.

Това е първото искане в прав текст на оставката на това правителство от страна на "Протестна мрежа". Организацията възникна по време на протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски. 

Предлагаме ви целия текст на декларацията без редакторска намеса:

След поредицата изблици на насилие, на които сме свидетели през последните седмици и пълната неспособност на институциите и правителството да изпълняват своите ангажименти, настояваме за оставката на този кабинет.

Обстановката в България е такава, че на практика няма значение дали имаме или нямаме правителство. Нито една институция не функционира, нито една от ключовите роли на държавата не бива изпълнявана от нейните органи.

Основни закони, включително и Конституцията на България, са подложени на ежедневна и постоянна гавра, страната се превръща в място на абсолютно беззаконие, управлявано от сенчести субекти и по неясни правила.

Вече бе достигната точката, в която държавата не е в състояние да гарантира основни права на своите граждани, нито да защити имуществото и живота им.

Случващото се през последните седмици и месеци е пряко следствие от несъстоялите се реформи, от отказа от правов ред и справедливост и от влиянието на #кой върху всички структуроопределящи институции и системи в държавата и води до сериозен обществен разпад.

Това не може да продължава повече.

Единственият начин да излезем от спиралата на самоунищожението на държавността е решителността.

Съзнаваме тежестта на оставката на правителството в този момент, но в същото време отказът от такава е още по-пагубен за страната ни и за цялото общество. Трябва да започнем на чисто и да изградим институционалността и държавността в България, да възстановим доверието в институциите и разкъсаните обществени връзки. Вече е очевидно, че това не може да стане при настоящото управление.