Леонардо ди Каприо е безспорна холивудска звезда, макар все още без заветната статуетка “Оскар”. Тази година е номиниран за пети път за най-високата награда във филмовото изкуство за ролята си в лентата “Завръщането”, която наскоро излезе на екран. Ди Каприо вече беше отличен за ролята си във филма със “Златен глобус”.

Леонардо Вилхелм ди Каприо е роден на 11 ноември 1974 г. в Лос Анджелис от брака на германката Ирмелин Инденбиркен и Джордж ди Каприо, който пък е от италиански произход. Актьорът има определени сантименти към Русия и това не е случайно. Баба му по майчина линия Хелене Инденбиркен всъщност е родена през 1915 г. в Русия като Елена Смирнова, която имигрира в Германия.

Леонардо ди Каприо говори за живота си и за творческата си кариера в обширно интервю, дадено в Лондон за днешното неделно издание на “Ди Велт” – “Велт ам Зонтаг”. Тогава го застига и вестта, че е номиниран за “Оскар” за ролята си във филма “Завръщането”. По време на интервюто, взето от Мартин Шолц, холивудската звезда обявява и голямата си мечта – да се превъплъти във филм в ролята на Владимир Путин, дори на Ленин и Распутин.

Предлагаме ви откровенията на великия актьор с незначителни съкращения.

- Кейт Уинслет, партньорката ви във филма “Титаник” и ваша дългогодишна приятелка, вече е носителка на “Оскар”, вие не. Сега за пети път сте номиниран. Новият ви филм “Завръщането” е с 12 номинации. Усещате ли напрежение и имате ли усещането, че този път ще се получи?

Вижте, никой от нас не е смятал, че филмът ще бъде оценен по този начин. Това изключително много ни радва. То е удивително. Всичко останало просто ще изчакам.

- Вие вече сте носител на много други награди, предимно за превъплъщаването ви в роли на действителни, исторически персонажи – ексцентрици и криминални престъпници.

Да, така е.

- Да предположим, че аз съм вашият агент и ви предложа три оспорвани фигури от актуалния политически живот. Кого бихте пожелали да изиграете – Доналд Тръмп, Ким Чен Ун или Владимир Путин?

Ах, младежо! Путин би бил много, много интересен, с удоволствие бих го изиграл. При това с мерак бих изиграл и Доналд Тръмп, само че при него би следвало да нося забележителна перука.

- Вие преди години се срещнахте с Путин. Какво имахте да си кажете?

Това беше далеч преди избухването на кримската и украинската криза, беше преди около осем години. Срещнахме се по време на световен форум в Санкт Петербург, посветен на опазването на сибирския тигър. Моята фондация подкрепи финансово няколко проекта в защита на тези хищни котки. В това няма политика. Разговаряхме (с Путин – б. р.) за опазването на тези страхотни хищни котки, не за политика. Аз и сега няма да коментирам актуални политически събития. Действително обаче би ме въодушевило да изиграя Путин. Има и други характерни личности от руската история, които бих изиграл с невероятно удоволствие.

- Кои са те?

Господи, Ленин! Но не правете от това някаква голяма история. Няма “проект Ленин” – нито сценарий, нито каквото и да било друго. Вие просто хипотетично ме попитахте за интересни филмови роли. Една от тях би била тази на Ленин. А как се казваше този побъркан руски монах...

- Распутин.

Точно така. И него бих изиграл с удоволствие. Мисля, че би следвало да има повече филми за руската история.

- Защо?

Защото Русия има такава богата история, която се приближава до качеството на един Шекспир. Това за един актьор е изключително вдъхновявящо.

- Нека за малко да се върнем към сибирския тигър. Изглежда хищниците ви вдъхновяват. В най-новия ви филм мечка гризли едва не ви разкъсва. Когато се подготвяхте за тази си роля, дали изгледахте филма “Гризли” от 1976 година?

Не, този филм ми е непознат. За какво става дума?

- По принцип това е като “Бялата акула”, но в планини. Мечка гризли убива туристи в национален парк. Мечката напада биолог, който първоначално оцелява при атаката, но е в безсъзнание, когато е затрупан с пръст.

Това не го казвате насериозно, нали? И какво става по-нататък?

- Когато ученият се измъква изпод земния пласт, мечката гризли се връща.

Не ме дръжте в напрежение. Какво става след това?

- Мечката го убива.

Веднага трябва да намеря този филм.

- Тогава кинаджиите първо вкараха в едър кадър тренирана мечка гризли. При снимането отблизо обаче беше използван макет на мечката, когато тя напада учените. Във вашия филм мечката изцяло е компютърен продукт. Страхувахте ли се, че животното би могло да е истинско?

Не съм гледал шокиращия филм, за който ми разказахте, но изгледах други авантюристични ленти, при които нападащите мечки са истински животни или поне така изглеждат, може и да са били огромни кучета. Сега режисьорът искаше мечката да е в моя непосредствена близост, да усетя зъбите и дъха й. Такава битка може да се пресъздаде единствено с виртуална мечка. В противен случай най-вероятно сега нямаше да съм с вас. Не е възможна битка между човек и гризли. Това огромно животно те премята като коте или кълбо вълна. Ти си обречен. Не можеш да се противопоставиш, изключено е да оцелееш. Единственото, което можеш да направиш като човек, когато мечка гризли се устреми към теб, е да побегнеш. Ако не стане, ти си свършен.

- Във връзка с вашата схватка с мечката в социалните мрежи загъмжа, появиха се гротескни коментари.

Подозирам какво ще кажете.

- Твърдеше се, че сте бил изнасилен от женска мечка гризли. Това толкова бързо се разпространи в социалните форуми, че разространителите на филма се видяха принудени да го опровергаят.

Една абсурдна история от нереален паралелен свят.

- Как се отнасяте към подобен дигитален паралелен свят? Вие дойдохте на интервюто със смартфон на ухо, по време на разговора ни често поглеждахте към дисплея.

Моля ви да проявите разбиране. Никой не е смятал, че филмът ще има толкова много номинации за “Оскар”, обменяме мнения. Аз обикновено използвам социалните мрежи единствено за моите проекти по опазването на околната среда и климата. Имам акаунт в Инстраграм. За жалост той не е така популярен, както би следвало да е. Обяснението е, че не поствам нищо лично.

- Опазването на околната среда значи не е секси, дори когато за това се застъпва самият Ди Каприо?

За жалост е така. За мнозина опазването на околната среда просто е скучна тема. Знаете ли, все ми е едно. Искам от моя акаунт хората да се замислят върху последствията от глобалното затопляне, по опазването на климата. Не искам да поствам нищо от личния ми живот. Като актьор за мен е важно личността ми да е зад завесата, доколкото това е възможно.

- Повече от десетилетие се ангажирате в борбата срещу глобалното затопляне, в това отношение подкрепяте Ал Гор и Барак Обама. От 2014 г. сте посланик на мира на ООН. Наскоро на световния форум по опазването на климата в Париж държахте реч пред тежката артилерия от политиката. Искате ли да станете политик?

Понастоящем това не мога да си го представя.

- Вие не бихте бил първата холивудска звезда в американската политика – Роналд Рейгън, Клинт Уистууд, Арнолд Шварценйегер.

Не вярвам, че някога ще стана политик, при това не бих го изключил напълно. Благодарение на моята популярност като филмова звезда имам възможност да говоря по теми за опазването на околната среда. Така да се каже, аз съм високоговорителят за всички онези учени, които от години предупреждават за последиците от глобалното затопляне. А с фондацията си аз финансирам не само проекти по опазването на животните, а се боря и срещу големи концерни, които разрушават природата и то единствено заради печалба. Още от дете моята голяма страст са били актьорското майсторство, биологията, природните науки. Това е така и до днес.

- Да обобщим – вие страхувате ли се, че човечеството ще попадне в пъкъла?

Да, но не мога да си спомня да съм сънувал кошмари. Твърде рано обаче прозрях накъде върви човечеството. Началото е от Адам и Ева, след което е продължението – свръхнаселение, конфликти, накрая небето е в мрак, природата опустошена. Това може да се случи, ако все така продължаваме варварски и безогледно да експлоатираме околната среда.

- В един от следващите си филмови проекти вие искате да се посветите на актуалния скандал с “Фолксваген”.

Да, с моята продуцентска фирма реагирах бързо.

- Искате след “Вълкът от Уолстрийт” да дойде продължението “Вълкът от Волфсбург” (волф от немски е вълк – б. р.)?

Ха-ха! Засега не мога да кажа много по въпроса, все още нямаме сценарий. В киното искам преди всичко да разказвам интересни истории. Вън от съмнение е, че скандалът с «Фолксваген» е такава история.