"Най-тежкото в България са бедността и демографската криза."

С тези думи лидерът на БСП Михаил Миков започна участието си в предаването 120 минути по бТВ тази вечер. Миков говори по няколко различни теми. Първата - инцидентът във Враца, при който почина 18-годишният Тодор Йорданов. 

"Тази озлобеност и агресия на хората, то е част от поведенческо подражание, което се внушава доста често, даже политиците понякога го внушават с поведението си, с думите си, със силата си. Да се покажем силни на улицата, в трамвая, с отношенията помежду ни. С мисленето, че когато имаш пари, ти можеш всичко. Или когато си млад и здрав, ти можеш всичко и всичко ти е позволено. Това е част от изграждане на манталитет, в който индивидуализмът стои на първо място."

Лидерът на левицата коментира и загубата на доверие:

"В институциите, в политиците, в хората, които сами сме си избрали да ни представляват. Ние не критикуваме хората заради делата им, а много често априори - всички са маскари или нещо такова."

Но той призна и вината на политиците - езикът им пред медиите и от трибуната. И посочи за главно виновни тези, които са "натрупали парици" и са станали "по-красиви, по-млади даже".

"Смешно е да приемаш критиките като посегателство срещу националната сигурност. Става въпрос за факти. Става въпрос за безпътицата пред служителите на МВР."

Миков разкритикува и предложението да се намали броят на заплатите при напускане на полицаите от 20 на 10. На въпрос какво обсъжда с ДПС за вота за недоверие и как гледа на труса в Движението, той отговори:

"ДПС е партия с история, има механизмите, с които да реши своите проблеми."

Назначен ли е Лютви Местан, както сам призна? И обсъждал ли е лично с Миков това?

"Никога не ми е споделял такова нещо," отговори директно Миков.

За другите признания на Местан Миков каза: "когато го казваш след това, то няма такова значение". И призова ДПС да докажат "своята опозиционност". 

"Има сериозни съмнения, че в най-трудните моменти за управлението те дават своите гласове."

Хвърли предизвикателство и към ДСБ и депутатите от гражданската квота на РБ, които се обявиха в опозиция:

"Каквото и да говориш, че си опозиция, каквото и да се цупиш на министър-председателя, че не ти приема едно или друго решение. Истината е вотът на недоверие е най-ясният индикаткор къде си по оста опозиция-власт."

Миков критикува и състоянието на образованието, МВР, политиката с бежанците. Специално за мигрантската криза той заяви, че в момента сме превърнати на буфер между тях и Шенген.

Лидерът на БСП подкрепи подкрепи недвусмислено Ирина Бокова като кандидатура за генерален секретар на ООН.

"Ирина Бокова има и качествата, доказала се е и като директор на ЮНЕСКО. Това е шанс за България, преиграването му в игри е проиграване на шансовете на България."

Според него е рано за президентски избори и с ранното говорене по темата "някой" се опитва да измести вниманието от сериозните проблеми - нестабилност, престъпност, икономика.

"Всичко е възможно", отговори той на въпроса дали БСП ще има общ кандидат с АБВ."

"Ние унищожихме страната си," заяви Миков. "Цялата ни политика се върти около смс-и, записващи се съдийки. И всичко това е много симпатично да се гледа по телевизиите и сигурно предизвиква интереса на зрителя. Само че на другия ден като отиде на работа и си види фиша за заплатата..."