Европейският съюз и САЩ вдигнаха санкциите, наложени спрямо Иран заради опитите му да създаде атомно оръжие. Това стана възможно след подписването във Виена с Техеран през юли м. г. ядрено споразумение. Нужно беше обаче време експерти на Международната агенция за атомна енергия да потвърдят, че Иран действително е изпълнил поетите ангажименти. Това сега е факт.

Последната сурова санкция спрямо Техеран ЕС наложи през 2012 г. – забрана за внос на ирански нефт и газ в страните от съюза. Това доведе до срив в постъпленията в иранската хазна от износа на суров петрол и синьо гориво. Докато през 2001 г. те бяха 118 милиарда долара, през 2013 г. – едва 42 милиарда.

С вдигането на санкциите облекчението за Техеран е огромно. Печелят обаче не само 78 милиона иранци, а и много западни фирми.

Да изброим 10 от най-важните последици от падането на санкциите:

  1. 1. Пада забраната за износ на ирански нефт и газ за държавите от Европейския съюз. Това ще рече, че скоро на международния пазар ще се появат още количества от тези суровини, цените ще продължат да падат, бензинът ще стане още по-евтин. В глобалния енергиен бизнес Иран е гигант, ограничаван години наред в оковите на санкциите. С вдигането им иранците с право се надяват на чувствително подобряване на жизнения им стандарт.

  2. 2. Западни фирми отново могат да доставят оборудване за добива на нефт и газ. Позволени са всякакви сделки в сферата на иранския енергиен сектор. Официален Техеран обяви амбициозна цел – само за няколко седмици дневният добив на нефт да достигне половин милион барела, а през следващата половин година – един милион.

  3. 3. Западни застрахователни компании отново имат право да застраховат ирански танкери, което е изгодно и за двете страни.

  4. 4. Иранските авиокомпании получават право на достъп до летищата на държавите от Европейския съюз.

  5. 5. Вече са възможни и международни финансови операции. Иранските банки бяха изключени от системата Swift, а когато си вън от нея, международни транзакции са невъзможни. Нужно обаче е известно време, докато всички ирански банки отново се интегрират в системата Swift.

  6. 6. Международни банки могат да отпускат кредити на Иран при осъществяването на търговски сделки.

  7. 7. Иран получава достъп до замразени суми зад граница в размер на минимум 100 милиарда долара.

  8. 8. Вдигат се санкциите спрямо ирански фирми и физически лица, наложени във връзка с ядрената програма на Иран за военни цели.

  9. 9. Разрешава се доставката на самолети и резервни части за иранските машини от тип “Боинг” и “Еърбъс”, използвани в гражданската авиация. Техеран вече обяви, че иска да закупи 114 самолета “Еърбъс”. Така този западноевропейски концерн е първият, който печели от вдигането на санкциите.

  10. 10. Западни производители получават право да продават автомобили на иранския пазар. Германците се оказаха най-бързи в бранша. Представители на “Фолксваген”, “Шкода”, BMW и “Даймлер” още днес започнаха преговори с Иран за доставка на автомобили и за откриване на автокъщи в Ислямската република.

Част от санкциите обаче продължават да са в сила, примерно продажбата на Иран на тежко въоръжение.

Има и опасност – ако Техеран наруши ядреното споразумение, неминуемо ще се стигне до възобновяване на санкциите (snapback). Това би означавало провал на споразумението, постигнато след 12 мъчителни години на преговори.