„Данък върху луксозните стоки и върху забавленията, за да се финансира ООН, идеята е смела. Тя се прокарва от българката Кристалина Георгиева". Така започва кратка публикация в неделното издание на влиятелния френски вестник „Фигаро“ за шансовете на вицепрезидентката на Европейската комисия в надпреварата за нов генерален секретар на Обединените нации.

"Тази твърда жена, отговаряща за бюджета на ЕС, няма никакви съмнения как изкусно да се оправят сметките на хуманитарната помощ в глобален мащаб. По този въпрос тя е изготвила доклад, който в неделя връчва на генералния секретар на ООН. "Няколко сантима, няколко долара отчисления от билетите за спортни съзтезания, концертите, представленията, луксозните стоки, пътуванията и защо не сметките за такси", казва тя и уточнява: всичко това ще бъде разбира се, на доброволна основа", пише Кристиан Леменстрел във „Фигаро“.

Изданието припомня, че не случайно през месец май настоящият генерален секретар Бан Ки-мун е поверил на Кристалина Георгиева работата по новия начин на финансиране на хуманитарната помощ. Припомня, че Георгиева е била вицепрезидент на Световната банка.

"Става дума към 25-те милиарда долара, които ООН всяка година изразходва за хуманитарни мисии, да се добавят още 15 милиарда. От 2010 г. тя се занимава със сметките на ЕС, включително и с хуманитарната помощ, която е най-голямата в света. Тя знае как да се справя с ограничния европейски бюджет", пише „Фигаро“.

Авторът коментира, че това е „даване на рамо“ от страна на Бан Ки-мун, „дори нещо като официално посвещаване в ранг“.

Фигаро“ допълва, че тази година Съветът за сигурност най-вероятно ще предостави поста на генерален секретар на Източна Европа.

"Гoспожа Георгиева е отличен кандидат", отбелязва в частен разговор високопоставен служител на ООН. Тя отговаря на всички критерии: международен опит, усет за лидерство и мениджърски опит на най-високо равнище, към което се добавят образование в Масачусетския технологичен институт и Лондонското училище по икономика“, продължава със суперлативите статията.

"Фигаро“ не пропуска да отбележи, че в надпреварата е и друга българка – генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, а самата Георгиева официално отказва да участва:

„Работата ми е тук, в Брюксел", казва тя. На 63 години, Кристалина Георгиева знае, че никога не е добре да обявиш кандидатурата си прекалено рано...", завършва текстът във френския вестник.