"В интерес на истината, като гледах записа от това изпълнение, неговото, от 4-и януари, останах с впечатлението, че той наистина е разтревожен и наистина е подведен. От разговора, който имах тази седмица в четвъртък с него, това в много голяма степен се потвърди. Според мен не е бил много наясно, че го пързалят, но и това не звучи добре за премиер."

С тези думи за министър-председателя Бойко Борисов собственикът на частната газова компания "Овергаз" Сашо Дончев завърши участието си при своя адаш Диков тази вечер. Предприемачът говори за спирането на газа от "Газпром" към българската компания, което заплаши да остави без синьото гориво хилядите абонати на компанията. "Овергаз" обявиха, че това е опит да им вземат компанията.

На 1 януари Борисов обяви, че българската страна е провела много интензивни разговори с „Газпром експорт“ и са получени уверения, че няма да има проблем с молбите за увеличаване на доставките на руския газ към България. Много експерти коментираха възможността това да е политическа атака на държавата срещу бизнесмена. Самият Дончев обяви, че атаката е с цел съживяване на "Южен поток". 

Миналата седмица Дончев коментира, че Борисов е участвал в създаването на "този водевил", но че се надява, че не е сценаристът. След това двамата си уговориха среща, която се състоя този четвъртък.

"Дали и доколко той е бил умишлен участник, не знам. И дори след този разговор нищо не ми стана ясно. Но това, което е възбудило неговите тревоги, няма мои приятели, участвали, които да са предизвикали тази ситуация. А доколко са участвали негови приятели, това остава той самият да си го изяснява. Тази ситуация не е добре дошла за никой от нас двамата," заяви Дончев днес.

Предприемачът бе много възмутен от водещите се дискусии на тема държавно срещу частно предприятие:

"Ако държавните фирми можеха да бъдат по-успешни от частните, Америка отдавна да е банкрутирала."

Той остро разкритикува "Булгаргаз", с които "Овергаз" сключи извънреден договор, за да си запълни липсите.

"Иска ми се да направим опит да обясним, че в газовия бранш също има роля за спасителна служба или пожарникарска служба, но тази роля се изпълнява от обществения доставчик. Лиценз за обществен доставчик има "Булгаргаз" и това е негово задължение, не право. И той трябва да е готов да изпълни това свое задължение във всяка секунда, само при телефонно обаждане. Всичко останало са свободни интерпретации на хора, които са неграмотни."

И подчерта, че нищо не може да е станало случайно или по погрешка:

"Това са глупости бе, Сашо. Ти разбираш ли, че за да спре газът, някой трябва да отиде да затвори крана. То няма как да спре. И ако този някой не е бил пред камерите на 30-31-и, нека го посочат."