Цената на петрола сорт Брент се понижи под $28 за барел (159 л), след като вдигането на санкциите над Иран отваря пътя пред нов голям износител на световния пазар, съобщи Ройтерс.

Фючърсите за доставка на суровината се понижиха с 4,4% в Лондон, падайки до най-ниски стойности от ноември 2003 г.

След вдигането на санкциите над Иран в неделя, зам. енергийният министър на страната Амир Хосейн Заманиня заяви, че се предвижда увеличение на износа с 500 хил. барела дневно.

ИРАН: 10 ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ ПАДАНЕТО НА САНКЦИИТЕ

През 2015 г. брентът отчете третата си поредна година на спад поради излишък на предлагането на суровината на световните пазари.

Днес в Лондон мартенските фючърси върху суровината се понижиха с $1,27 до $27,67, но по-късно през деня се установиха на нива от $28,14. Мартенските фючърси за американски петрол бяха с $1,61 по-скъпи.

В същото време американският петрол с доставка през февруари поевтиня с $1,06 до $28,36. В петък същият контракт беше $29,42. От началото на годината петролът е загубил около 20% от стойността си.

Според анализатори като ефект от включването на Иран в международната търговия с петрол може да се очаква суровината да поевтинее до $25 за барел, съобщава Ройтерс.

КОЛКО ТОЧНО Е ЕВТИН ПЕТРОЛЪТ ДНЕС