Австрийският външен министър Себастиан Курц защити днес решението на правителството да суспендира Шенгенското споразумение, т.е. да възстанови изцяло контрола по границите на страната заради наплива на мигранти.

"Щом като няма европейско решение, държави като Австрия са принудени да вземат национални мерки", каза Курц на влизане в среща с колегите си в Брюксел. 

Миналата година страната му е приела 90 000 мигранти и се опасява, че тази година може да се повече, ако нещата продължават по старому.

Курц обвини Гърция, че не е готова да пази външните граници на Шенген, и че главното в момента е да бъде намален потокът към държавите, които са крайни цели на мигрантите - като Австрия, Германия и Швеция.

Решението на австрийското правителство дойде, след като Гермаия започна масово да връща на границата си с Австрия мигранти без право на пребиваване. 

Австрийският канцлер Вернер Файман в интервю за в. "Йостерайх" обвини европейските институции, че както при дълговата криза не успяват да намерят ефективни решения и правят "твърде малко и твърде късно".