Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу народните представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов за инцидента пред т. нар. клекшоп, става ясно от съобщение на СГП.

Второто поред обвинение за лидера на "Атака" е за това, че на 09.10.2015 г. в София на улица „Г. С. Раковски” №110 пред магазин за алкохол и цигари, в съучастие, са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост. Двамата са предадени на съд и за това, че на същата дата и място са причинили телесни повреди на полицейски служители.

Ето каква е фактологията, установена досега според разследващите:

В нощта на 9 октомври за времето от 21.30 до 23.30 ч. Сидеров и Чуколов застанали пред магазинчето в центъра на столицата и не позволявали на хора да пазаруват от него, като им преграждали пътя с телата си и ги бутали. При опита си да пазарува от обекта, гражданин бил ударен по лицето с шамар от Чуколов. След това двамата обвиняеми поставили на отвора на витрината кашон с боклуци и чрез удари с крак вкарали кашона вътре в магазина.

После започнали да удрят по витрината с ръце и крака. Продавачът в магазинчето, обезпокоен от случващото се, позвънил на собственика, който от своя страна сигнализирал на тел. 112 и заедно със съпругата си пристигнали на място. Тогава видели Сидеров и Чуколов да бутат клиентите и да не им позволяват да пазаруват. Скоро след това на мястото пристигнали и униформени полицейски служители.

Съпругата на собственика на магазинчето започнала да снима с мобилния си телефон скандала и действията на двамата обвиняеми. Сидеров обаче с удар избил телефона от ръцете й, след което я стиснал силно по ръката. Чуколов пък я бутнал. Собственикът на магазинчето се опитал да защити съпругата си и застанал пред нея, за да попречи на обвиняемите да я нараняват.

Междувременно Сидеров и Чуколов продължавали да бутат и обиждат събралите се граждани и намиращите се на място полицаи. Двамата се държали арогантно и агресивно, парадирайки с позицията си на народни представители. Малко по-късно Чуколов се приближил до собственика на търговския обект и му ударил шамар по лицето.

Окoло 23.00 ч. на мястото дошли още полицейски служители, които  се опитали да отделят обвиняемите от събралите се граждани и да прекратят действията на Сидеров и Чуколов.

Тогава Десислав Чуколов напсувал един от полицаите и му ударил шамар в лицето. Ударът, нанесен от обвиняемия Чуколов, причинил на пострадалия полицай болка и страдание без разстройство на здравето.

Същевременно пък Волен Сидеров напсувал друг полицейски служител и го заплашил, че ще „го уволни”. След това му нанесъл удар с юмрук в лакътя на лявата му ръка. По този начин и Сидеров причинил лека телесна повреда на полицейски служител при изпълнение на задълженията му.

Нататък от държавното обвинение уточняват, че множество граждани и медии са изразявали възмущение, че действията им са станали достояние на широк кръг от хора и че Сидеров останал на мястото до около 4 ч. сутринта.

„Хулиганството на двамата депутати в случая се отличава с изключителен цинизъм, тъй като извършените от Сидеров и Чуколов непристойни действия са особено нагли, насочени не само към присъстващите граждани, но и към представителите на властта. Характеризират се с безсрамие и грубо нарушават нравствените принципи и чувства на гражданите, както и моралните норми и приличие”, се посочва в обвинителния акт.

И на двамата обвиняеми – Волен Сидеров и Десислав Чуколов, прокурор при СГП е повдигнал обвинения по чл. 325, ал. 2 от НК (хулиганство, отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост), както и по "любимия" на Волен Сидеров чл. 131, ал. 2 (причиняване на телесна повреда на полицейски орган при изпълнение на службата му). За първото деяние се предвижда лишаване от свобода за срок до 5 г., а по второто – до 3 г.

Предстои насрочване на делото от Софийски градски съд.

Това е втори обвинителен акт на Сидеров по чл. 131 - срещу него вече тече дело за инцидента на летище "Варна" в първите дни на 2014 г.

Освен това срещу националиста е отделено друго досъдебно производство за изборната нощ, когато пък нахлу в сградата на НАТФИЗ с тълпа съмишленици, за да "разследва продажба на наркотици" в академията. Покрай това той наричал студентите "Педе..асти, ку..ви, наркомани. Бездарници. Знаем кои сте. Ще ви намерим." Там освен хулиганство обаче има и обвинение по по-тежък член - за принуда, който предвижда до 8 г. затвор. То е заради "подобен сжет" като този със собственичката на клекшопа - била извита ръката на студентка, за да не снима ставащото с телефона си и той ѝ бил конфискуван от бабаит.

След като имунитетите на двамата паднаха, прокуратурата направи и две нови искания до НС - за стари случаи от Батак през 2011 г. и край Народното събрание в София през 2013 г., когато се спречка с екип на СКАТ. По тях също се очакват обвинителни актове, а членовете на квалификация са... познайте - същите - 325 и 131 от НК.