БЕРЛИН – До края на март канцлерката Ангела Меркел да промени курса си по бежанската криза и драстично да се намали броят на пристигащите мигранти. В противен случай ще е неизбежен остър дебат, може да се стигне до раздор.

Предупреждението е на бившия прамиер на Бавария и екслидер на Християнсоциалния съюз (ХСС) Едмунд Щойбер. Той подаде оставка от двата поста през 2009 г., но е публична тайна, че продължава да е ключов фактор при определяне политиката на Мюнхен.

Щойбер дава ултиматум на Меркел в интервю за днешния брой на “Зюддойче цайтунг”. В него той недвусмислено намеква за “уреждане на сметки”, ако Меркел не промени курса си. Заканата е стъписваща. Нейната партия – Християндемократическият съюз (ХДС),  и баварският ХСС се наричат взаимно “сестрински” или само “съюзът”. Те винаги са заедно на избори, в управление или в опозиция, имат и обща парламентарна група. Ако заканата за остър дебат, раздор и уреждане на сметки стане факт, това би означавало промяна в политическия пейзаж на Германия и край на управлението, дори на кариерата на Меркел.

“Сега Ангела Меркел е длъжна да промени позицията си, тъй като в противен случай за Германия и Европа ще има катастрофални последствия. Надявам се тя да го направи”, заявява Щойбер за “Зюддойче цайтунг”.

На въпрос какво би се случило, ако канцлерката не отстъпи, отговорът е:

“Тогава след изборите през март раздорът ще е неизбежен.”

На 13 март се провеждат парламентарни избори в три федерални провинции – Баден-Вюртемберг, Ренания-Пфалц и Саксония Анхалт.

Да припомним, че всяка федерална провинция избира свой парламент и правителство.

Според Щойбер на Меркел не й оставало много време:

"Максимум до края на март. Тогава проблемът трябва да е решен."

ХСС щял да направи всичко възможно ХДС да поеме по неговия курс, дори ако се наложи това да е против волята на Меркел.

Бавария настоява за въвеждане на горна граница за прием на бежанци – максимум 200 000 годишно, връщане на нямащи право да убежище още от границата, де факто браздата да бъде затворена.

Щойбер все пак уточнява, че целта не била Меркел да бъде нападана или свалена от власт, а да се притисне да промени поведението и курса си спрямо бежанския поток.

Експремиерът на Бавария посочва и друг проблем – много държави от Европейския съюз все повече щели да гледат на бежанската криза като на германски проблем.

“Ние трябва да положим усилия, за да се гледа на бежанския проблем като на европейски. Длъжни сме да направим така, че да бъде възстановено действието на германското и европейското право. А това право означава: идваш ли от Австрия, то тогава ти пристигаш от една сигурна държава.”

Намекът е недвусмислен – никакъв прием в Германия на бежанци, които пристигат от Австрия. Тя пък да ги връща на друга държава от ЕС, откъдето са влезли на нейна територия.

Щойбер не отрича, че това означава плътно затваряне на границите:

“Ако Германия каже, че не приема нито един бежанец, пристигнал в страната от сигурна трета държава, то тогава другите европейци много бързо ще прозрат, че това е европейски проблем.”

Само преди два дни закана към Меркел отправи и настоящият баварски премиер и лидер на ХСС Хорст Зеехофер. Ако канцлерката не преосмисли политиката си спрямо бежанците, той ще подаде жалба срещу правителството в Конституционния съд на Германия.

“През идните 14 дни ще настояваме писменно пред федералното правителство да възстанови върховенството на закона по границите. Ако не го стори, за правителството на Бавария не остава нищо друго, освен да се обърне към Конституционния съд”, заяви Зеехофер за сп. “Шпигел”.

Ангела Меркел е подложена на атаки и от другия си коалиционен партньор – социалдемократите. Те също настояват за крути мерки при овладяването на бежанския поток. Дори 40 депутати от нейния ХДС подписаха петиция с настояване за промяна на курса спрямо приема на мигранти.

Положението стана жежко след грабежи и сексуални посегателства спрямо жени в новогодишната нощ в Кьолн, Хамбург, Дюселдорф, Щутгарт и другаде. Престъпниците в огромното си мнозинство се оказаха мигранти, дори чакащи да получат убежище.

Официалната статистика сочи, че през 2015 г. във ФРГ са влезли над 1,1 милиона бежанци. Ако тази тенденция не бъде пресечана, интеграцията на толкова много хора е невъзможна. Опасенията на германците са, че ще се появят паралелни общества. Това би било пагубно за страната.