В Мароко е арестуван белгийски гражданин от местен произход пряко свързан с атентатите в Париж на 13 ноември, в които бяха убити 130 души, обяви белгийското федерално вътрешно министерство.

Според съобщението инициалите на заподозрения могат да бъдат преведени от арабски като Ж. А. или Г. А. Той се е бил в Сирия първо за терористичната групировка "Ал Нусра", а по-късно се е присъединил към Даеш. В Сирия арестуваният е отишъл с един от атентаторите от Сен Дени", се казва още в комюникето. 

На 18 ноември френската полиция уби в престрелка най-малко четирима терористи, един от които се самовзриви в апартамент, където се бяха барикадирали в предградието на столицата Сен Дени. Сред тях беше смятаният за "мозък" на атентатите от ноември 2015 година Абделхамид Абаауд.

В Сирия арестуваният изградил здрави връзки с лидерите на Даеш, включително с организатора на парижките атентати, каза вътрешното министерство.

Той е бил обучен да си служи с различни оръжия и партизански тактики. Напуснал е Сирия и през Турция е стигнал до Германия, Белгия и Холандия, откъдето е заминал за Мароко.

Мароко, която помогна на френската полиция да открие Абаауд, от октомври държи в ареста брат му Ясин и издаде заповед за арест за издирвания оцелял от парижките атентатори Салах Абдеслам.