“Ние свирихме тръбата, за да има национален сбор”, така лидерът на АБВ Георги Първанов коментира темата за кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН пред бТВ. Преди дни от АБВ излязоха с нещо като ултиматум към правителството, че ако Бокова не е българският кандидат, от партията на Първанов ще напуснат управляващата коалиция. 

Сега лидерът на АБВ увери, че не иска да печели никакви политически дивиденти от въпроса. Той предпочете да отклони въпроса дали партията му готви Бокова за кандидат-президент, ако не бъде избрана за генерален секретар на ООН. Според Първанов коментирането на темата би навредило на евентуалната ѝ кандидатура за шеф на Организацията на обединените нации. В неделя предишният президент доста разшири условията за избор на президент като предложи да отпаднат изискванията кандидатът да е роден в България и да е живял през последните пет години в страната. Внезапно появилият се либерализъм на Първанов накара мнозина да заподозрат, че той подготвя почвата за евентуално кандидатиране на Бокова. 

В отговор на въпрос за президентските избори, днес пред бТВ той посочи, че АБВ ще има свой кандидат в края на април, като не уточни дали самият той се готви за трети мандат.

Първанов не пропусна и да похвали Доган.

"Да си кажа, понеже никой не ме е питал - речта на Доган във външнополитически аспект е солидна, отговорна. Наистина предлага солидна позиция за защита на националния интерес”, заяви той. После добави, че скоро не се е чувал с почетния председател на ДПС.