Вчера цената на петрола Брент достигна рекордно ниските 28 долара за барел (159 л), след като вдигането на санкциите над Иран отваря пътя пред нов голям износител на световния пазар. 

Но какво точно означава това значително поевтиняване на суровината?

Като за начало, това не води автоматично до също толкова сериозно падане на горивата, които сипваме в резервоара на колите си. Все пак рафинирането и данъците оставащ същите. А и международните цени не се пренасят моментално върху колонките на бензиностанциите.

Но освен това 28 долара за барел означава, че сега петролът е в пъти по-евтин от самият барел, разказва в. "Индепендънт".

Както се вижда, цената за единична бройка е 99 долара. Но дори на едро в солидни количества тя едва ли ще слезе до 28 долара. 

Разбира се, "барел" по отношение на петрола е вече мярка за обем, а не реални барели - повечето петрол всъщност се пренася в много по-големи цистерни и танкери.

Индепендънт предлага и други сравнения - 28 долара в момента например е по-евтино от две големи пици в САЩ, макар че у нас можем да си позволим поне 4 за същата цена. Следващата психологическата граница за бутилираната вода. При 159 л за 28 долара, това значи малко под 18 цента за литър.

Което означава, че петролът е значително по-евтин от млякото, бирата, газираните напитки.

Но пълнежът да е по-евтин от опаковката не е нещо ново - същото важи и при металните кенчета за всякакви напитки, кутиите и опаковките на DVD или CD дисковете, и много други продукти.