Премиерът Бойко Борисов постави въпроса за съществуващия визов режим за български граждани за САЩ, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Той направи това на среща с Виктория Нюланд - помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия. Тя е на кратко работно посещение у нас.

Борисов се ръкува с Нюланд пред погледа
на външния министър Даниел Митов.

Борисов изтъкна, че страната ни е заинтересована от запазване на перспективите за разширяване на програмата на САЩ за безвизови пътувания.

"Силната ангажираност на общественото мнение и политическата воля на правителството са фактори, които очакваме да доведат до истинска реформа в съдебната система", каза Борисов.

Според него целта на реформата е да предостави ефективно и справедливо правосъдие, а бизнесът и гражданите да се почувстват равнопоставени с държавата. По съдебната реформа сме си поставили две цели. Едната са важните промени в Конституцията за засилване ролята на инспектората, отчета на главния прокурор пред парламента, разделянето на ВСС и др. Другата цел са влизането на конкретни дати в парламента на пет закона – за съдебната власт, антикорупционният закон, двата кодекса и законът за борба с тероризма.

Борисов информира Нюланд за стартирането на проекта за интерконектор България-Гърция и за подкрепата, която страната ни получи за изграждането на газов хъб „Балкан”. Той заяви, че тези два проекта, както и започналите проучвания в Черно море за добив на газ, ще гарантират енергийна независимост на България и ще разширят възможностите за диверсификация на източници и маршрути за доставка и за част от Европа.

При разговорите като успешна форма на сътрудничество бяха оценени създадените българо-американски работни групи в ключови области като сигурността, енергийната диверсификация, върховенството на закона и културните връзки.

Обсъдени бяха също сътрудничеството в областта на отбраната и  взаимодействието между правоохранителните органи в борбата с тероризма.

Виктория Нюланд започна визитата си в България със среща с външния министър Даниел Митов. Тя трябва да разговаря също с президента Росен Плевнелиев и военния министър Николай Ненчев.