ЕС има два месеца, за да спаси зоната си без вътрешен граничен контрол, известна като Шенген, заяви днес пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Ако дотогава миграционният поток не намалее, държавите от зоната, които върнаха граничния контрол, ще се видят принудени да го продължат в разрез с правилата, а вероятно примерът им да зарази и други.

"Остават ни още два месеца да си възстановим контрола", каза Туск. "Срещата на върха на ЕС през март ще покаже дали системата ни работи. Ако не работи, това ще има сериозни последици - сриването на Шенген".

"Трябва да преодолеем националния егоизъм и да се върнем към основополагащите принципи на ЕС, например солидарността", заяви пред евродепутатите председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Законодателството на зоната позволява на членките ѝ да възстановяват контрола по вътрешните граници в нея за ограничени срокове и при извънредни обстоятелства. В момента шест шенгенски държави поддържат контрол по вътрешните граници на зоната - Австрия, Германия, Дания, Франция, Швеция и Норвегия, която не членува в ЕС, но е част от Шенген. По-рано през 2015 година го бяха въвели Малта, Словения и Унгария, но след това го прекратиха.

Миналата седмица Юнкер предупреди, че "без Шенген Европа няма смисъл" и че разпадането на зоната без граничен контрол ще разруши и единния пазар на ЕС.