Скоро ще намалим още цените на дизела с между 5 и 10 ст. Печелим от бизнеса си и ще продължаваме да инвестираме. Търсим вариант за купуване на петролна база, за да внасяме самостоятелно горива. Това заяви бизнесменът Веселин Марешки в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

В момента бензиностанцията на Марешки VM Petroleum продава дизела за 1,59 лв./л, а бензина А95-за 1,69 лева. За сравнение, средните цени на същите горива в страната в момента са съответно 1,88 лв. и 1,93 лева. 

Следващата бензиностанция на аптекарския бос ще бъде изградена отново във Варна, но предстояло откриване на обекти в цялата страна.

"Реалната цена на горивата е тази, която е на международната борса. В България в момента има свръхнадценки по веригата търговец на едро – търговец на дребно – бензиностанция и затова се получава така, че ние купуваме горивата с марж 40-50 ст. над цената на търговеца на едро. Аз показвам, че точно този висок марж дава възможност за навлизане на нов играч на пазара", категоричен е Марешки.

Според бизнесмена след няколко месеца вече по-ниските цени на горивата ще се възприемат за нещо нормално и цялата страна ще се съобразява и ще продава на тези нива.

Марешки обяви, че очаква Комисията за защита на конкуренцията да вземе мерки и да нормализира пазара. 

Според него ако реши парламентът лесно може да прекрати безобразията на пазара на горива като въведе регулация на търговията и определи максимална надценка за търговците. 

"Купуваме от вносителите, които са 4-5 фирми в страната. Не можем да предложим нито по-качествено, нито по-некачествено гориво, то е едно й също, въпросът опира до една по-достъпна надценка", обясни Марешки.

Бизнесменът съобщи още, че инициираният от него референдум вече е събрал 360 000 подписа, като се очаква да надминат 400 000 и той да влезе за обсъждане в Народното събрание. 

Подписката на Марешки стартира на 3 ноември и срокът за събирането на необходимата подкрепа е до 3 февруари.

Въпросите в нея са: "Подкрепяте ли броят на депутатите да бъде намален от 240 на 120", "Подкрепяте ли да падне имунитетът", "Подкрепяте ли да отпадне напълно субсидията за финансиране на партиите", "Подкрепяте ли да се премахне ограничението един човек да може да открие не повече от четири аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентeн и да се намалят цените в аптеките" и "Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите".