Българският президент Росен Плевнелиев се появи в предизборен клип на Хилъри Клинтън - фаворита за номинация на демократите за президент на САЩ.

Видеото е публикувано в официалния фейсбук профил на Хилъри. Плевнелиев се появява в 18-ата секунда. Кадърът е от 2012 г., когато г-жа Клинтън посещава България в качеството си на държавен секретар на САЩ. А Плевнелиев съвсем наскоро е встъпил в длъжност.

В клипа има кадри и от срещи на Хилъри с Барак Обама, с австралийската експремиерка Джулия Гилард, с бившия шеф на Пентагона Леон Панета, с някогашния американски държавен секретар Мадлин Олбрайт и други. Идеята на видеото е да я опише като лидер с международен опит.

До момента обаче Хилъри изостава в допитванията в Ню Хемпшир, където по традиция започват първичните избори на демократите. Първи е сенаторът Бърни Сандърс. Вътрешнопартийните избори в щата са на 9 февруари.

След Ню Хемпшир следва вот в Айова. И там Хилъри изостава от Сандърс.

Хилъри Клинтън бе държавен секретар на САЩ през първия мандат на Барак Обама от 2009 до 2013 г. Тя бе първа дама, когато съпругът ѝ Бил Клинтън бе два мандата президент от 1993 до 2001 г.