Предатели, чакали и подли либерали. Това са само част от епитетите, с които проруският чеченски президент Рамзан Кадиров залива противниците на Владимир Путин, предаде Би Би Си.

Първата атака на Кадиров бе на 12 януари. Тогава той нарече опрозиционерите "врагове на народа" и призова те да бъдат съдени за подривна дейност, защото действат в сговор със Запада.

"Чакалите ще бъдат наказани по закона на Руската федерация" - така пък е озаглавена публикувана вчера статия на Кадиров в прокремълския вестник "Известия".

Той нарича опозицията "малоумна пасмина" и й предлага да бъде лекувана в психиатрии на териториите на Чечня. Както е известно по времето на СССР дисидентите бяха пращани за лечение в лудници.

"Мога да им помогна да се справят с този клиничен проблем и обещавам, че няма да жалимм инжекции. Там, където е предписана една инжекция, можем да направим две", пише Кадиров.

Бившият боксьор нарича себе си "верен войник и пехотинец на Путин".

Нападките на Рамзан Кадиров прераснаха във война на думи в социалните мрежи, отбелязва Би Би Си.

Първо "изхвърлянията" на чеченския лидер предизвикаха лавина от критики от страна на руски правозащитници.

"Защо не изчезнете и не оставите добрите и честни хора да работят за доброто на страната?", написал в профила си във фейсбук сибирският политик Константин Сенченко.

Само ден по-късно обаче той изтрил това послание и се извинил за "грубите думи". Вероятната причина била множество заплашителни обаждания от Чечня.

Това обаче явно не било достатъчно. Сенченко бил принуден да публикува и видеоклип, в който лично моли Кадиров за прошка.

Но и опозиционерите не останали със скръстени ръце.

Първо активисти създали в туитър хаштага #KadyrovshameofRussia (#КадировсрамзаРусия).

След това опозиционни журналисти публикували серия от клипове, в които всеки лично се извинява за съществуването си на проруския чеченски лидер.

Живеещият в изгнание олигарх Михаил Ходорковски призова днес Путин да сложи в клетка домашния си любимец, предаде Нюз.Ру. Макар да не се споменава име, явно този любимец е Кадиров, коментира сайтът. В обръщението си към руския президент той казва, че следи с отвращение пи ар активността на неговия "васал".

Но най-яростната атака дойде от проруски политици в Чечня. Те един подир друг се стараят да демонстрират предаността си към Кадиров, отбелязва Би Би Си.

Най-много се престара шефът на чеченския парламент Магомед Даудов. Той публикува в инстаграм снимка на Кадиров, който води на каишка своята кавказка овчарка Тарзан.

"Тарзан го сърбят зъбите да ухапе пекинеза (в оригинала е "пикинеза" - б.р.) Каляпа, дакела Веня със силното "Ехо", безпородния пес Клисар и Яшка помияра. Тарзан е търпелив пес, но напоследък стана много буен и едва го удържат", написа Даудов.

В посланието си той оприличава с малки кучета правозащитника Игор Каляпин (Каляпа), журналиста от "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов (Веня), политиците Иля Пономарьов (Пономар означава "клисар") и Иля Яшин (Яшка).

"Леле, какво би станало, ако не беше... демокрацията", завършва Даудов. До обяд на 20 януари посланието му е харесано от над 7000 души.

В Русия напоследък се говори, че Кадиров е в конфликт с централната власт в Москва и привлича на своя страна най-консервативните сили, припомня Би Би Си. Но веднага допълва, че с мълчанието си Кремъл дава знак, че по-скоро подкрепя действията на своето протеже в Грозни.