Европейската комисия обяви днес, че започва разследване за 2 милиарда евро незаконна държавна помощ за италианската металургична компания "Илва". Тя също нареди на Белгия да събере 211 млн. евро такава помощ, дадена на няколко предприятия от металургичната група "Дюферко".

"Европейската стоманодобивна промишленост трябва да бъде конкурентоспособна. Тя не може да разчита на обществени средства, за да оцелее", каза еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер, след като обяви мерките.

"Илва" е третата по големина металургична група в Европа. Заводът ѝ в Таранто, южна Италия, е най-големият на Стария континент и има дълга история със замърсяване на околната среда.

Комисията ще разследва държавни субсидии, които предприятието е получавало като помощ за преструктуриране, каза Вестагер.

За "Дюферко" разследване на Комисията е установила, че публичен фонд на южния белгийски региона Валония е инвестирал в заводите на фирмата при условия, които никой частен инвеститор не би приел, следователно той е създал непозволено предимство за тях пред конкурентите им.