Руският президент Владимир Путин намеси името на сталинския палач Лаврентий Берия при обсъждането на анонимните жалби в интернет, предаде Нюз.Ру.

Според Путин всички оплаквания в мрежата трябва да бъдат персонифицирани. Той говори на форум на бизнес обединението "Опората на Русия".

"Пускат жалби в интернет, подписват се като Хелмут Кол. А по тях се извършват напълно реални проверки", оплака се шефът на "Опората на Русия" Александър Калинин.

"В интернет е лесно да се скриеш, да псуваш, да обиждаш. При това не е известно кой го прави. Ако човекът има позиция или претенции, нека се назове. Иначе това са анонимни доноси. С тях само един проверяващ е работил добре - Лаврентий Павлович Берия", каза Путин.

Берия е считан за най-приближения човек на Сталин и е грузинец като съветския вожд. Той става вътрешен министър на СССР през 1939 г. и провежда жестоки репресии - почти всички по фалшиви обвинения. Берия е смятан за отговорен за разстрела на милиони хора или изпращането им в трудовите лагери. След смъртта на Сталин той е свален от власт, арестуван, съден и разстрелян.