Охраната от НСО на бившия лидер на ДПС Лютви Местан е била свалена заради ниска степен на застрашеност, стана ясно от думите на главния секретар на МВР Георги Костов пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност, предаде БГНЕС 

"В МВР е извършена проверка по конкретен сигнал във връзка с охраната на Лютви Местан. Сигналът е проверен и изчистен. Няма повод за притеснение", каза Георги Костов.

На пресконференция на 7 януари Лютви Местан обяви, че свалянето на охраната съвпадало с отстраняването му от лидерския пост в ДПС.

КОЙ СВАЛИ ОХРАНАТА НА МЕСТАН И ЗАЩО ТОЙ СЕ УКРИ В ТУРСКОТО ПОСОЛСТВО

Комисията, която решава за слагането на охрана се състои от главния секретар на МВР, председателят на ДАНС и началника на НСО. Георги Костов обясни, че тя е имала заседание на 21 декември м.г., на което е бил разглеждан случая с екслидера на ДПС. Местан беше отстранен от поста си на 24 декември.

„Тогава по искане на председателя на комисията и по предварителна уговорка между нас, аз дадох доклад относно степен на застрашеност по действителен сигнал, извършван в МВР. В МВР се е извършила проверка по конкретен сигнал, от конкретно лице, за конкретен човек. Този сигнал, преценката на органите извършили проверката, е, че е ниска степен на застрашеност за обекта. Това и съм дал като становище”, каза той.

Според него заключението на екипа, извършил проверката, най-вероятно довело до свалянето на охраната на Местан. Така резултатът от извършената в МВР проверка по конкретен сигнал определено е, че той е с ниска степен на достоверност.

„Изчистен е, проверен е – няма повод за притеснение. Такова и становище дадох - какъвто е и резултатът от проверката на колегите работили по случая”, посочи Костов. Въпросът защо частично е била възстановена охраната, Костов каза, че не е коректно да бъде отнесен към него. А на въпроса какви данни е имало МВР за преценката Лютви Местан да е един от най-охраняваните в държавата, той отговори така: „Това към момента не е редно, не е коректно и не е законно да коментирам”.

За разследването за двете убийства, станали в София - на Веселин Стоименов и на Александър Антов, главният секретар на МВР каза, че няма нещо ново, което може да бъде казано в момента.

„Екипите работят с всички сили. Работим по всички възможни версии до отпадане на тяхната вероятност. И при двете убийства бяха издигнати всички възможни версии, свързани както с дейността и бизнес интересите на жертвите, така и с всички техни лични отношения”, каза Костов