Главоломното падане на цените на петрола продължава и американският лек суров петрол с доставка през февруари поевтиня с близо 7 на сто в Ню Йорк до $26,55 за барел, предаде АФП.

Това е най-ниското равнище на цената на "черното злато" от май 2003 г. Суровината загуби 1,91 долара, или 6,71 на сто от стойността си.

Нюйоркската борса избягна в последния момент голям срив.

Вчера цената на американския петрол ”проби” дъното от 28 долара. Спадът последва вдигането на по-голямата част от международните санкции срещу Иран. Слабостта на петрола отслабва фондовата борса и обратното в порочен кръг, коментират анализатори.

Водещите индекси на Нюйоркската фондова борса търпят загуби от порядъка на 3 на сто. Това предизвиква масова нервност сред инвеститорите. 

Котировките на фондовия пазар в САЩ отбелязаха леко възстановяване при закриването на Нюйоркската борса снощи на фона на големия срив, очертал се по-рано през деня.

Индексът "Дау Джоунс", който малко по-рано спадна с 546 пункта, преди да удари звънецът за края на борсовата сесия, се оказа с 249,28 пункта общо понижение, или 1,56 на сто за деня. Той спря на 15766,95.

Индексът S&P, който включва 500-те най-големи компании на американския пазар, изгуби 1,17 процента.

Индексът на електронната борса NASDAQ спадна с 0,12 процента.