Заподозрените извършители на убийството на Александър Литвиненко са му дали на два пъти изключително отровния изотоп полоний-210, съобщи в. "Дейли телеграф".

Такива са заключенията от огласеното днес разследване на специална британска група за смъртта на агента беглец през 2006 г. в Лондон

ЛОНДОН: ПУТИН ВЕРОЯТНО Е ОДОБРИЛ УБИЙСТВОТО НА ЛИТВИНЕНКО

Няма съмнение, че Литвиненко е отровен от Андрей Луговой или Дмитрий Ковтун, обяви съдията сър Робърт Оуен, председателстващ групата.

Двамата сипали полоний на своя стар познат на два пъти в разстояние на две седмици.

Първия път това станало на 16 октомври 2006 г. Тогава обаче бившият агент само се разболял. Той решил, че се е отровил с храна.

Втората - много по-голяма доза, била сипана в чая на Литвиненко в лондонски хотел на 1 ноември същата година. тогава тримата отбелязали шестата година от бягството на агента във Великобритания.

Ето какви нови факти се съдържат в огласения днес британски документ:

►Случаят "Литвиненко" единственият регистриран в света на умишлено отравяне с полоний.

►На 1 ноември 2006 г. Литвиненко пил само чая, в който му сипали отровата. Купили му го Луговой и Ковтун. Той се оправдал, че не може да си позволи да си купи сам чай в толкова скъп хотел.

►Заподозрените убийци нямали представа колко е радиоактивна отровата и оставили следи от нея на няколко места в Лондон като "трохите, хвърлени от Хензел и Гретел", гласи докладът.

►Руските спецчасти използвали снимка на Литвиненко при стрелба по мишена.

►През 2010 г., четири години след смъртта на Литвиненко, Андрей Луговой пратил на живеещия в Лондон олигарх Борис Березовски фланелка с надписа "Полоний-210 - следва продължение. Ядрената смърт чука на вашата врата".

►На смъртния си одър Литвиненко казал на 12-годишния си тогаава син Анатолий да се грижи за майка си и да защитава до последния си дъх Великобритания, защото тя е спасила семейството му.