Отказът на БНБ да оповести какви възнаграждения (заплати и бонуси) е получавало предишното ръководство на БНБ от времето на Иван Искров е отменен на Върховния административен съд (ВАС). Това съобщиха независимите депутати Петър Славов и Мартин Димитров, които водиха делото.

От ръководството на БНБ предоставиха само обобщена информация за възнагражденията на цялото ръководство. Съдът обаче реши, че данните трябва да бъдат конкретни и персонализирани. - по длъжност и вид на възнаграждението. 

"Трудовите възнаграждения на членовете на управителния съвет на БНБ и на ръководните длъжности в БНБ не могат да бъдат класифицирани като служебна тайна".

Това се казва в решението на съда.

"Това решение на съда е изключително важно. То касае всички избираеми длъжности. Вече нито една институция няма да може да се скрие зад "служебната тайна" независимо дали е попитана от гражданин, организация или народен представител".

Това коментира Славов.

"Особено важно е да научим как е била оценявана работата на шефа на банковия надзор, през получаваните възнаграждения, преди фалита на КТБ. БНБ да не се крият, а да изпълнят решението на съда още тази седмица".

Това призова Мартин Димитров.

В решението на съда се казва още, че "с оглед публичните функции на лицата, заемащи държавна служба или упражняващи държавна дейност и възнагражденията на същите следва да бъдат публични". Съдиите изтъкват, че "размерът на получаваното възнаграждение не е свързан с неприкосновеността на личността и личния живот, а е обективно съществуващ факт, като безспорно същото се определя и изплаща въз основа на нормативни и вътрешни правила"