"Моята дъщеря, Калина, която днес има рожден ден, да е жива и здрава, като беше малко дете, може би 3-4 годишно, една вечер така, от другата стая, вика постоянно – пие ми се вода, гладна съм, свети ми лампата, сега пък ми е тъмно, студено ми е, топло ми е. Нали знаете как е едно дете? И вече за 10-ти път ме вика, и аз отивам, явно и с тялото и с гласа си съм бил достатъчно строг, защото тя се вцепени. И питам: „Какво има този път?“ И тя ме гледа, обаче издържа погледа, и казва - „Стърчи ми одеялото“. Има едни хора, на които от началото на прехода им стърчи одеялото."

Така Даниел Вълчев от Движение "България на гражданите" описа коренът на проблемите в Реформаторския блок от последните месеци, след като депутатите от ДСБ и гражданската квота обявиха, че ще са в опозиция.

"Проблемът не е в одеялото. Проблемът е в това кой участва в управлението и каква тежест има в него. Ние в България трябва да се научим, че човек когато иска да участва с тежест в управлението, трябва да се научи да печели избори," обясни още Вълчев.

Той все пак поясни, че в България изборите не са напълно честни.

Бившият министър на образованието каза още, че през последния месец има постоянни скандали, заради които не се прави нищо градивно, а партиите само си "търсим кусурите".

"Всъщност ние избираме между това дали да напуснем управлението и да се върви към предсрочни избори или да използваме инерцията от първата година и да продължим работата по реформите. Повечето колеги избираме нещо да се направи", заяви той.

Вълчев посочи един от основните според него проблеми - че хората в България имат тежко усещане за несправедливост в обществото, което идва не само от съдебната система, а и от всички други институции - полиция, здравеопазване, образование, и други. 

"Говоренето на висок глас не решава никой проблем, освен в теътъра, ако сте на втори балкон. Българските граждани се умориха от това да се говорят някакви неща, а да не се случват тежки, сериозни реформи, които след години ще доведат до положителни резултати поне за децата ни. Ако сега има избори, кой идва – Крали Марко? Проблемът е в това, че ние продължаваме да сме в позицията на "три синджира роби". Проблемът е, че олигархията у нас продължава да съществува. Не е въпросът само имената на олигарсите да се сменят, а въобще да няма олигарси у нас. Проблем е и байганьовското отношение към институциите у нас", заяви той.

Вълчев коментира и изявлението на Найден Зеленогорски, потвърдено от Меглена Кунева, че ако до 6 месеца няма движение в реформите на съдебната система, ДБГ ще напусне управлението.

И КУНЕВА ГОТОВА ДА НАПУСНЕ КОАЛИЦИЯТА, АКО ДО 6 МЕСЕЦА НЯМА НАПРЕДЪК ПО СЪДЕБНАТА РЕФОРМА

"Ние не сме поставяли ултиматум. Това, което Найден е казал по смисъл, е следното – ние не сме във властта на всяка цена. Когато ти имаш някаква публична функция, ти трябва да свършиш определен брой неща," обясни Вълчев.

Той допълни, че никой не поставя под съмнение първоначалното коалиционно споразумение:

"Ние настояваме да има един документ, в който задачите да бъдат разписани малко по-подробно, да има срокове за постигнати резултати."