Белгийски съдия-следовател освободи днес от предварителния арест заподозрян, който беше задържан на 30 декември миналата година в разследване за атентатите в Париж на 13 ноември 2015 година.

Най-тежкото обвинение срещу Айюб Базаруж (22 г.) - за участие в терористично убийство на 132 души - е оттеглено от прокуратурата, каза адвокатът му Яник де Вламинк, цитиран от всекидневника "Соар". 

Задържаният преди Базаруж Лазез Браими обаче остава в ареста за още три месеца. Той беше арестуван през ноември миналата година, след като властите откриха в колата му оръжие и следи от кръв.

Полицията прибра Базаруж при обиск на фамилната му къща в имигрантския квартал на Брюксел Моленбеек в навечерието на Нова година. Семейството е известно на службите с това, че част от членовете му са радикализирани и са заминали за Сирия. Задържаният беше заподозрян, че е укривал и помагал в бягството на издирвания оцелял атентатор от Париж Салах Абдеслам.

"Моят клиент беше обвинен в участие в дейността на терористични група и в 132 терористични убийства, но федералната прокуратура вече поиска това последно обвинение да бъде оттеглено", беше цитиран да казва Де Вламинк. "Федералната прокуратура признава, че няма никакво доказателство, че моят клиент е бил замесен в атентатите. Според нас няма и елементи, които да доказват негови връзки с терористична група или, че той е помогнал по някакъв начин на Салах Абдеслам. Абдеслам никога не е пребивавал в неговата къща, нито преди, нито след атаките".

Според съобщеният в белгийските медии Базаруж има криминално досие за кражби и наркотици. Полицията го смята за близък на  Абдеслам. Арестуваха го в къща в Моленбеек, която полицията беше обсадила и претърсила в зрелищна акция на 16 ноември, без да открие никого. Според държавната телевизия РТБФ при тогавашния обиск са намерени следи от Абдеслам и тогава Базаруж е  заподозрян като негов помагач.