Оглавяваната от САЩ международна коалиция ще изпрати сухопътни войски срещу "Даеш" ("Ислямска държава") в Ирак и Сирия.

Това стана ясно днес от думите на шефа на Пентагона Ащън Картър.

Използването на наземни въоръжени сили е част от стратегията на коалицията, каза той пред телевизия CNBC в швейцарския курорт Давос, където е на международния икономически форум.

"Ние правим повече, защото трябва да победим "Даеш". Уверен съм, че ще победим, но искам да ускоря този процес", заяви Картър.

Според него съюзниците на САЩ в борбата срещу джихадистите правят много, но могат и повече. Това, което специално иска шефът на Пентагона, е "Даеш" да бъде победена в северния иракски град Мосул и в "столицата" й Рака в Сирия.

До две седмици Картър ще се срещне с редица военни министри. Той ще окаже натиск на тези, които участват в борбата "на книга", но не правят достатъчно.

"Готови сме да постигнем страхотно споразумение, защото имаме най-добрата военна сила, която светът някога е виждал. Ние и сами можем да направим много неща. САЩ не искат от хората услуги, но ние също не предлагаме услуги и затова искаме и другите да играят роля", допълни американският военен министър.

Той ще сподели с колегите си плановете за действие на САЩ.

Вашингтон ще остави сухопътните си войски в Ирак и ще продължи да съветва и помага на иракските, кюрдските и сирийските арабски сили да завземат и пазят под контрол територии.

"Не мисля, че ние или някой друг можем да ги заместим, но можем много да им помогнем, включително чрез присъствие до тях", смята Картър.