ДПС ще се опита да намали с една трета загубите си в депутатски мандати покрай отстраняването на Лютви Местан, като привлече обратно в редиците на своята парламенарна група Муса Палев и Гюнай Хюсмен. Това научи Клуб Z в кулоарите на на парламента. От началото на годината Местан и още петима негови последователи вече са независими депутати.

МЕСТАН И КОМПАНИЯ НАПУСНАХА ГРУПАТА НА ДПС

Палев и Хюсмен бяха изключени от парламентарната група заради това, че водеха активна кампания за преференциално гласуване в своя полза и влязоха в парламента именно по този начин. Официалният мотив на тогавашното ръководство на ДПС, представлявано от Местан бе, че на централно ниво на кандидат-депутатите на ДПС е било забранено да водят такава кампания. А Палев и Хюсмен не се съобразили с тази забрана.

ДПС ИЗКЛЮЧИ ПРЕФЕРЕНЦИАЛНО ИЗБРАНИТЕ ДЕПУТАТИ

Разговори с двамата вече са водени на ниво съпредседатетели на ДПС. Очаква се в скоро време да има такъв разговор и с почетния председател на партията Ахмед Доган. Двамата все още нямат категорично решение, но не изключват възможността да се върнат в бившата си партия.

Ако Палев и Хюсмен се върнат в ДПС, парламентарната група на партията ще бъде от 32-ма депутати. Движението спечели 38 мандата на последните парламентарни избори.

Местан бе отстранен малко преди Нова година след критично слово от страна на Доган. Поводът за това слово бе декларацията в защита на Турция след свалянето на руския самолет.

ДОГАН СРЕЩУ МЕСТАН - ЕДНО КЪМ ЕДНО

Очаква се в скоро време да станат ясни и плановете на Местан за политическото му бъдеще. Той самият вече заяви, че остава в политиката.