"Аз разбирам всяка една политическа атака срещу мен, срещу кабинета, срещу мнозинството, но няма нищо по-долно от това да мотивирате политическите си цели, черпейки сила от страха на майките."

Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов в ефира на БНТ. Той коментира заедно с депутата от БСП Георги Свиленски скандалът с 200-те хиляди ваксини, дарени от Турция. 

Москов започна разговора, като помоли за 2 минути, в които да покаже всички сертификати и документи за съставките, качеството и съдържанието на петвалентната ваксина "Пентаксим", произведена във Франция и по негови думи доопакована в Турция. Присъствието на депутата от БСП обаче явно разгневи министъра:

"Господин Свиленски, вие и вашите политически партньори сте зад този пасквил. Аз разбирам всяка една политическа атака, но няма нищо по-долно от това да мотивирате политическите си цели, черпейки сила от страха на майките."

Според Москов, целта на атаките е да се подплати по-добре вота на недоверие за здравеопазването, който БСП готвят заедно с ДПС.

При първа възможност Свиленски отвърна на удара:

"Вие разбирате ли къде се намирате и какво говорите? Имате ли грам съвест и грам морал да застанете пред тези 90 000 майки и да говорите за това? Вместо да се извините за това, да наведете глава, оставката въобще не я коментирам, ако искате си я давайте," заяви той.

Социалистът цитира като основен довод доклада на Министерски съвет, в който Москов описва едната ваксина като бартер, а не дарение. 

"Аз не съм специалист да кажа ваксината дали е опасна. Защо казвате, че внасяте ваксина за хепатит, която ще включите в имунизационния календар, а в следващия доклад твърдите, че това е ваксина за бежанци, като е в детска опаковка? Защо лъжете?" попита той.

Все още явно гневен, Москов го прекъсна:

"Тук говорим за петвалентната ваксина, за която политическата сила, към която принадлежи господин Свиленски, казва, че е опасна."

На незапознатите и до този момент едва ли стана ясно, че министърът коментира атаките срещу "Пентаксим", а Свиленски говори за "Еувакс", ваксина срещу Хепатит Б.

И подчерта, че държавата не само не е ощетена от размените и даренията, а има финансова полза от това.

На въпрос дали множеството "сюжети" срещу него, министър Бъчварова и отстраняването на Соня Найденова от ВСС, имат общ режисьор, Москов отговори така:

"Разбира се, че имат общ режисьор. Правителството и мнозинството е отворили изключително широк фронт на промени. В тези промени има засегнати икономически интереси за милиони и милиарди. Това нещо не минава безнаказано."

И се опита да обясни за "бежанската" ваксина "Еувакс":

"Ние сме гранична държава на ЕС. През нас минава тежък бежански поток, с нарушен собствен имунизационен календар. Това, на фона на обективните страхове, създадени от тези мръсници, да не си ваксинираме детето, защото нашият, вашият страх на родител може да надделее, след като някой говори, може би нещо има, нека да не бързаме... В досег с потока от бежанци, неваксинираното дете може да стане жертва. Това са ваксини срещу смъртоносни заболявания. Моля ви, вярвайте на фактите, на документите, и на експертизата на хората, които са се подписали под това. Не вярвайте на тези политици, които боравят с вашите страхове за собствената си изгода."

На въпрос дали усеща гърба на премиера в усилията си, министърът каза:

"С гръб и предница не бих спекулирал. Мога да кажа, че разчитам на гърба и подкрепата на цялото парламентарно мнозинство, което се е подписало да изпълни определена програма."

И поясни, че би било невъзможно да няма подкрепа и от ДСБ, въпреки, че са в опозиция.

В този момент в разговора имаше шанс да се включи и депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по правни въпроси Данаил Кирилов, който присъстваше от началото на спора.

"Ние ще подкрепим министър Москов. През тази година сме подкрепяли неговата програма. Аз бях впечатлен от представянето, което направи министър Москов на проблема, и смятам, че трябва да се прави така, а не чрез внушения. Много внушения имаше по тази тема."

Свиленски отново получи шанс да говори:

"Господин Москов, вие ме нарекохте мръсник, и какви ли не други епитети, които използвахте. Аз няма да влизам в детайлите какви са ваксините, къде са одобрени и къде не са одобрени. Аз ще боравя само с двата документа, които вие сте представители. В договора пише – ваксините да бъдат ползвани за изпълнение на имунизационния календар на България. В същото време на 12-ти декември вие отговаряте – "С оглед на създалата се бежанска криза, ваксината се слага на склад, ще бъде прилагана по крайна необходимост и то само на лица, които не са част от имунизационния календар". Само че тази ваксина е детска, нали, господин Москов? Детска ли е, кажете? Не, само да довърша. Само че се оказва, че в България в този момент има 279 деца бежанци. Ние внасяме 100 000 ваксини за тези деца-бежанци. За Хепатит Б, който се пренася само по полов и по кръвен път."

Според него споразумението за дарение и бартер е "кон за кокошка", като България получава кокошката, а Турция - коня.

"Това, за което се радвам, за първи път в нашите политически опоненти няма теза и няма изразено под сурдинка съмнение за качеството, състава и сигурността на ваксината, благодаря ви. Сега ще кажа нещо, което може би няма да прозвучи много добре на дипломатите в България и Турция. Стойността на ваксината "Бетазин", която България даде на Турция е около 500 000 лв. Стойността на ваксината "Пентаксин", която България получи като дарение, е над 3 милиона лева. Да виждате ощетяване на държавата?", отговори Москов.

И благодари отново на турските партньори, като отбеляза, че след провалът на търговете за ваксината сме били в безизходица.

Едва в края Москов отговори по-директно за проблемите с втората ваксина - "Еувакс":

"Когато един човек влиза в управлението на държавата, в сектора "Здравеопазване" и дойде въпроса за ваксините - това е въпрос за живота на децата, ваксинирано ли е детето, тоест, осигурено ли е срещу това да боледува от най-смъртоносните заболявания. Тогава не е нужно като различни други хора да бъдеш мишок, който ти обяснява коя бумага не ти позволява да извършиш правилното действие, за да намериш лечението на детето, а да го направиш. И ако трябва да поемеш последствията за това, както правя в момента аз."