За човека, който привлича вниманието на хилядна публика, отчасти заради своето изпълнено с хумор слово за силата на надеждата – но също и просто със самата си поява пред тях, разказва Питър Боус от Би Би Си. Тази история е една от най-обичаните и вдъхновяващите, разказани миналата година в медията.

Ник Вуйчич, 32-годишният мотивационен говорител, е роден без ръце и крака. Въпреки, че продължава да се бори с някои ежедневни затруднения от практически характер (например миенето на зъбите си), той вече е много търсен и вдъхновяващ оратор. Пътува като евангелистки пастор.

Чаровният австралиец (от сръбски произход) днес пътува по света е се изказва пред големи зали.

Няма медицинско обяснение за физическите увреждания на Вуйчич – той страда от изключително рядко вродено заболяване, известно като синдром на тетра-амелия. Той има малко стъпало на лявото си бедро, което му позволява да балансира. Може да пише на клавиатура, да вдига предмети с пръстите на крака си и дори да рита топка. Признава, че обича да вдига адреналина, редовно плува и е скачал с парашут.

Ник е баща на две деца.

Увереността не идва естествено при Вуйчич. Израснал в Мелбърн, Австралия той се бори с депресията и е подлаган на тормоз от съучениците си. Когато е само на 10, прави опит за самоубийство. С времето Вуйчич успява да придобие положителна нагласа и е на 17 години, когато срещата му с един портиер в гимназията го вдъхновява да се заеме с публично говорене.

Чаровният австралиец (от сръбски произход) днес пътува по света, изказва се пред големи зали, включително бизнес групи и ученици. Посетил е повече от 50 държави и е изнесъл над 1000 лекции.

Вуйчич, автор на мемоарната книга Love Without Limits („Любов без ограничения“)живее от 2012 г. в Калифорния със съпругата си и двете им малки деца (на две години и на 6 месеца). Ръководи две сдружения с нестопанска цел – „Живот без крайници“ и „Нагласата е извисяване“, произнася мотивационни речи и организира кампании против тормоза.

Площад Славейков