При проверка на кабинка №111 от въжена линия "Симеоново", от която вчера падна дете, е установена частична възможност за непълно заключване на затварящия се механизъм. Това съобщиха днес от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Инспекцията е била вчера и днес. Установено е, че поради конструктивни особености на кабинката контакт "затворени врати" не е отчел напълно затворената врата на съоръжението. Вероятните причини за частичното заключване на механизма ще са ясни, след като бъде предоставена допълнително изисканата техническа документация на съоръжението от завода производител в Австрия.

БАЩАТА НА ДЕТЕТО ОТ ЛИФТА:ОБЯВЯВАМ ВИ ВОЙНА! ЩЕ ВИ ПРЕЦАКАМ БЛАГАТА КОНЦЕСИЯ

Днес инспекторите от Главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор" провериха 100 от общо 220 кабини. Утре съоръжението ще работи само с проверените.

Междувременно и днес от фирмата-собственик на лифта "Витоша ски" заявиха, че вината за инцидента е на возещите се в кабинката.

"Ако при сядането в кабинката, по някакъв начин се възпрепятства затварянето на вратата, било то с щека, било с борд, било с крак, вратата има две степени на заключване, може да заключи само единия зъб".

Това обясни Красимир Иванов от "Витоша ски", пред Нова ТВ. Той допълни, че тогава и при по-силно облягане, вратата може да поддаде.

Костадин Костадинов от "Витоша ски" има и друга версия:

"В кабината е имало три борда. Най-дългият борд – на бащата, възможно е по невнимание, той така да го е поставил, че самата врата да е нямала възможност да се затвори абсолютно плътно".

Вчера петгодишно дете падна от осем метра височина, докато кабинката е била в движение. Според бащата синът му е бил с гръб към вратата, когато тя се е отворила, и той изпаднал. За щастие снегът спаси момчето от наранявания.