Вътрешните министри на Европейския съюз днес предупредиха, че може да позволят възстановяване на вътрешния граничен контрол в зоната за свободно движение на ЕС, известна като Шенген, за безпрецеденните две години, ако до май притокът на нелегални имигранти не намалее.

Това обяви холандският министър на миграцията Клаас Дейкхоф след неформален Съвет по вътрешни работи на ЕС, който се състоя днес в Амстердам. Срокът за възстановяването на контрола по някои вътрешни шенгенски граници, до което седем от членките на зоната прибегнаха, изтича през май съгласно нейното законодателство.  

Такава мярка може практически за изхвърли от Шенген Гърция - на теория временно - откъдето тръгва миграционният поток към вътрешността на Европа. Над 1 милион мигранти влязоха в ЕС през миналата година. От началото на тази в Гърция са влезли над 40 000  души по море от Турция, въпреки споразумението между ЕС и Турция за установяване на контрол върху миграционната криза.

Докато еврокомисарят по миграцията и убежището Димитрис Аврамопулос, който е грък, предупреди, че "времето изтича", Дейкхоф заяви, че то на практика е изтекло и хипотезата "в противен случай" вече е на дневен ред.

"Преди година ние всички предупредихме, че ако не стигнем до решение, Шенген ще попадне под натиск. Той вече е", каза той. 

Няколко страни от северозападната част на Европа, включително Холандия, миналия ноември лансираха идеята за "мини-Шенген", к ойто да отърве сегашната 26-членна зона от страните, които не пазят добре външните си граници или се противят на европейските решения за преразпределяне на бежанци.

Шенгенският кодекс позволява на участващите в зоната държави временно да възстановяват контрола по вътрешните ѝ граници при предвидени или непредвиден обстоятелства свързани с обществения ред и с националната сигурност. Максималният срок, в който отделните страни могат да правят това, е шест месеца. В момента такъв контрол поддържат Австрия, Германия, Дания, Норвегия, Франция и Швеция. По-рано през 2015 година го бяха въвели Малта, Словения и Унгария, но след това го прекратиха.

Европейската комисия вече извършва преглед дали неспособността на Гърция да контролира миграционния поток представлява "постоянен и сериозен недостатък" в охраната на външните шенгенски граници, който според граничния кодекс на зоната е основание  да бъде позволен две години контрол по вътрешните.

Комисията ще направи препоръки към гръцкото правителство през февруари и то ще има три месеца да им отговори. Сегашните мерки за възстановяване на контрола от цитираните дъргжави изтичат в средата на май.

"Всеки разбира, че Шенгенската зона е на ръба, - каза австрийската вътрешна министърка Йохана Микл-Лайтнер. - Ако не можем да опазим външната граница на ЕС, гръцко-турската граница, тогава шенгенската външна граница ще се премести към Централна Европа. Гърция трябва да увеличи ресурсите си колкото може по-скоро и да приеме помощ".

От общо 11 планирани приемни центрове за мигранти, които да отсяват бежанците от икономическите мигранти (шест в Италия и пет в Гърция) са готови три (два в Италия и един в Гърция). От 160 000 бежанци с право на международна закрила в цитираните две страни досега в други страни на ЕС са преразпределени 311.