Шансовете на Радан Кънев за стабилен нов десен проект са нулеви.

Това заяви пред радио „Фокус“ проф. Михаил Константинов - математик и политически анализатор.

„Политическо лидерство у нас винаги ще се намери, но се опасявам, че няма да се намерят достатъчно хора“, коментира експертът.

Според него за да бъде успешен един такъв проект, трябва да се гонят две цели. Едната е 140 000 души, които да го подкрепят. Толкова гласове вкарват в парламента. Втората цел е около 30-35 хиляди гласа поне, за да бъде взета заветната субсидия, когато бъде постигнат 1 процент на парламентарните избори.

"Не виждам как сега може да се постигне подобна подкрепа при положение, че все пак има една дясноцентристка партия - ГЕРБ, че традиционната десница продължава да съществува в лицето на СДС, макар и главно като име. Аз не виждам откъде ще се откъсне още едно парче електорат. Това е проблемът на г-н Радан Кънев“, каза още проф. Константинов.

Според него върху новата формация, която подготвя бившият лидер на ДПС Лютви Местан, ще бъде оказан натиск от чужбина. Този проект трудно ще се наложи на политическата сцена.

Михаил Константинов е убеден, че е необходимо да бъде издигната обща кандидатура между БСП и АБВ на предстоящите президентски избори, за да бъде постигната консолидация в ляво.