Иран трябва да допринесе за слагане край на тероризма и трафика на оръжие в Близкия изток, изтъкна папа Франциск пред президента Хасан Рохани. Двамата се срещнаха в Апостолическия дворец във Ватикана.

Светият отец и иранският лидер по традиция си размениха подаръци. Рохани дари Франциск с килим с ярки цветни мотиви и албум с репродукции на ирански картини. Главата на Римокатолическата църква подари на госта си медал с лика на Свети Мартин от Тур, римски военен, живял в периода 317-397 г., почитан в Европа заради милосърдието си към бедните.  Известно е, че тази година е обявена извънредно за Свещена за католиците и темата е именно милосърдието. "Благодаря Ви много за посещението и вярвам в мира", с тези думи папа Франциск изпрати Рохани. "Моля Ви да се молите за мен. За мен бе удоволствие да се срещна с Вас и Ви пожелавам приятна работа", отговори иранският президент.

Преди да бъде приет на аудиенция от папата Рохани се срещна и с италианския премиер Матео Ренци. Двамата уговориха сделки за 18.4 млрд. долара.

Утре Рохани започва визита в Париж. Очаква се с президента Оланд да уточнят споразумение за покупката от Иран на 112 самолета "Еърбъс".