"Европейската комисия не е лош учител, който постоянно ни наказва, а добър партньор, който ни показва проблема, но очаква от нас да не се замеряме с безсмислени обяснения". Така президентът Росен Плевнелиев коментира в Страсбург предстоящия нов доклад на ЕК за България и критиките в него. Брюксел иска независима прокуратура, е едно от исканията в документа.

Според Плевнелиев  "ЕК очаква от нас екшън план, ясно поставане на проблемите на масата, политическа воля за тяхното решаване, научени уроци от миналото, действия и резултати. Това очаква и народът".

ЧЕРНОВАТА НА ДОКЛАДА:ЕТО ГИ ВСИЧКИ ПРЕПОРЪКИ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

Президентът коментира, че Европейската комисия е тази, която не трябва да ни спести критиките при липсата на политическа воля в страната.

ДОКЛАДЪТ Е ХУБАВ

"Кой друг, ако не Европейската комисия в следващия доклад,  ще бъде този доверен партньор, който няма да ни спести критиките, но и ще ни покаже пътят напред. И то тогава, когато в страната няма политическа воля, тогава, когато се лутаме, когато знаем кое е добро и кое е лошо, кое е решение и кое не е, продължаваме да разчитаме на тези висши европейски институции, които ще помогнат на българите, на българския народ да получат повече справедливост", каза Плевнелиев.

Той добави, че "България трябва да се научи да използа тези инструменти в свой интерес".