Ръководството на Националния дворец на културата (НДК) е обявило обществена поръчка за предпроектни проучвания и изготвяне на идеен архитектурен проект за преустройство и адаптация на основната му сграда, показва справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки.

Освонтата причина за това е, че монументалната сграда ще домакинства българското председателство на ЕС, което е планирано за периода 1 юли - 31 декември 2018 г.

КЛАСАЦИЯ НА FT: НДК ВЛИЗА В ТОП 9 НА НАЙ-НЕПРАКТИЧНИТЕ СГРАДИ В СВЕТА

"Поради множеството планировъчни и функционални промени в различни части на сградата – фоайета, кулоари, търговски площи и други, направени през последните 15-20 години е необходимо цялостно преосмисляне на функционалната и комуникационна организация на сградата. Проектът следва да отчита съвременния начин на функциониране на сградата като се обърне особено внимание на различните нива на контрол на достъпа. Необходимо е също така да се отчете как направените промени влияят на въздействието на интериорните пространства, степента на тяхната естествена осветеност и визуалната им връзка с околната среда", пише в техническото задание.

При това, при проектирането е задължително да се предвиждат промени, които са обратими и по никакъв начин не биха нарушили последващото функциониране на сградата.

ВЗЕХА НДК ОТ ВЕЖДИ, ДАВАТ ГО НА ДОНЧЕВ

А нещата са доста сериозни - в проекта следва да се предвидят следните групи помещения:

Офиси за всяка държава участваща във форума, като всеки офис трябва да се състои от зала за срещи и административно помещение.

Офис на Европейската комисия;

Президентски офиси;

Конферентни зали;

Рецепция с помещение за охрана;

Информационно бюро с място за продаване;

Кафе офис за делегатите;

Места за пушене (покрити);

Охранителен команден център с помещение за охрана;

Помещение за сървър;

Помещение за шофьори на делегатите;

Гардеробни помещения;

Санитарно битови помещения за персонала;

Складове;

Санитарни възли – мъже;

Санитарни възли – жени;

Помещение за оказване на първа помощ;

Пресцентър:

Зала за пресконференции;

Офиси за медиите;

Санитарни възли за журналисти;

Кухненски кът за журналисти.

Трябва да бъде представен и проект за подмяна на подови настилки, окачени тавани, стенни облицовки, обшивки и мазилки с предварителни количествено стойностни сметки.

Но изпълнителят на проекта трябва да е много бърз и пестелив - поръчката е обявена на 22 януари, а срокът за подаване на офертите е 2 февруари. Прогнозната стойност на проекта е 66 000 лв. без ДДС.