В момента се прави опит за замитане на скандалите във ВСС. Всичко да остане в миналото и да се избере нов състав, все едно нищо не е било.

Така доскорошният представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова коментира пред БНТ вчерашния призив на партиите от управляващото мнозинство Съветът да се саморазпусне.

Найденова повтори и тезата си от миналата седмица, че целта цялата вина и всички критики да бъдат фокусирани върху ВСС, но в предстоящия да бъде публикуван днес доклад на Европейската комисия има критики и към други институции, включително и за неизпълнената правителствена стратегия за съдебна реформа.

Днешният дебат следва да бъде за носенето на отговорност“, каза Найденова.

От 13 часа днес ВСС има редовно заседание. На него ще бъде обсъден призивът на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ за оставка на целия ВСС.

Призивът на народните представители е за подаване на оставка на ВСС, но той е от 25-ма членове, както 22-ма избрани по 11 от Народното събрание и съдебната власт, но и трима по право, т.нар. трима големи. Във вчерашния призив народните представители не поставиха условия дали оставка трябва да подадат всички. Аз приемам, че той се отнася до всички, включително и за тримата големи“.

Соня Найденова подчерта, че началото на мандатите на двама от т.нар. трима големи почти съвпадат с избирането на този ВСС и те също отговорност. Това са главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния административен съд Георги Колев.

Доколко те самите са допринесли за тези скандали?“, попита Найденова.

За нея е притеснително, че сега се отправя призив за оставка, още преди изтичането на тримесечния срок, в който промените за ВСС в Конституцията трябва да бъдат отразени и в Закона за съдебната власт. Преди този срок, нови членове на ВСС ще бъдат избрани отново по старите правила.

Найденова декларира, че не била усещала политически натиск върху себе си досега.