България е на 69-о място с 41 точки от 168 държави, сочат данните от годишния доклад на "Трансперънси Интернешънъл" за 2015 г. за индекса за корупция. От региона на Балканите, Румъния е на 58-о място с 46 точки, както и Гърция, която също е на 58-о място с 46 точки.

Миналата година България е имала 43 точки, но позицията е била същата, защото повече държави са участвали в сравнителното проучване. Тогава общо страните са били 175. На практика има влошаване на резултата.

България е страната с най-нисък резултат в европейския регион.

"Това е изключително тревожно, намираме се под общата средна стойност в света, която е 43 точки, това сочи за системни проблеми с корупцията", отчетоха от "Прозрачност без граници". 

Държави като Лесото, Турция, Сенегал са преди нас в тази класация. Румъния се представя много по-добре от нас, миналата година сме били на едно ниво, сега съседната ни държава има чувствителен напредък.

"В Румъния освен антикорупционните мерки, до голяма степен бяха променени и обществените нагласи. Съществува връзка, в която управляващи и гражданско общество се чуват", смятат от неправителствената организация.

Някои от изводите:

Положението на България не се променя, това говори за едно хронично заболяване.

България е на последно място в ЕС, като се отделя чувствително от останалите държави там.

Страната ни се движи освен това в противоположната посока, нашият индекс намалява.

Трябва да се предпазим от опасността да се превърнем в антисистемна държава в рамките на ЕС.

В рамките на ЕС назад се движат две държави - България и Унгария. Средната стойност на индекса за съюза са 65,35 пункта. България е под средната стойност дори и за балканския регион - 42 точки. На Балканите тя заема 7-мо място. 

"Страната ни изглежда не просто като изоставаща държава, тя изглежда като държава, която се движи назад", каза Ваня Нушева от "Прозрачност без граници".

България се намира в блато по отношение на корупцията. Проблемите са задълбочват, няма изненади, всичко е по старому, обобщи Огнян Минчев.

В световен мащаб докладът показва, че корупцията в публичния сектор продължава да е сериозен проблем в световен мащаб, но страните, при които има подобрение, са повече от тези, при които се наблюдава влошаване. България е е сред тях.

Дания - най-малко корумпирана

Според публикувания днес доклад, съдържащ годишен индекс на "Трансперънси" за възприятието за корупция по света, Дания за втора поредна година е начело в списъка като държавата, смятана за най-малко корумпирана, с оценка 91 при максимална възможна оценка 100. Сомалия и Северна Корея са в другия край с оценка 8. Те са съответно на 167-о място.

САЩ и Великобритания са с най-добрата си оценка в историята на измерванията. САЩ са се изкачили с една степен на 16-а позиция с резултат 76, а Великобритания е напреднала до 10-о място с 81 точки. Тя споделя тази позиция с Люксембург и с Германия. В топ 10 са още Финландия (90 точки), Швеция (89 точки), Нова Зеландия (88 точки), Холандия (87 точки), Норвегия (87 точки), Швейцария (86 точки), Сингапур (85 точки) и Канада (83 точки).

Индексът на организацията се базира на експертни мнения за корупцията в обществения сектор, които взимат предвид редица фактори като това дали правителствени лидери в дадена страна са държани за отговорни заради корупцията или си остават ненаказани, дали обществените институции отговарят на нуждите на гражданите, дали се възприема, че подкупите предоминират в дадена страна.

Според "Трансперънси интернешънъл" има още много да се желае в областта на борбата с корупцията в Европа и в Централна Азия, въпреки че доста страни от тези региони са в челната десятка на индекса. В едни от лошо представилите се в индекса страни като Полша (30-о място с оценка 62), Унгария (50-о място с оценка 51) и Турция (66-о място с оценка 42) политиците и техните приближени все повече взимат контрол държавните институции, за да укрепят властта си, отбелязва още организацията в доклада си.
В Азербайджан, Казахстан, Русия и Узбекистан и в други страни правителствата ограничават, ако не и напълно потъпкват гражданското общество и свободните медии, посочва още организацията.

Русия заедно със Сиера Леоне

Русия е на 119-о място, което споделя с Азербайджан, Гвияна и Сиера Леоне. Всички тези страни имат 27 точки. Миналата година Русия имаше 29 точки, така че тя отчита малко подобрение, през 2015 г. тя земаше 136-о място.

Бразилия, обхваната от голям корупционен скандал, засегнал държавната петролна компания Петробраз, бележи най-голям спад в тазгодишния индекс и пада с 5 точки до 38 точки. Това отвежда страна по-надолу със 7 позиции в класацията до 76-о място в сравнение с миналата година, посочва Ройтерс.

В страни като Гватемала, Шри Ланка и Гана активисти и защитници на гражданските права са работили усилено, за да изкоренят корупцията, посочва още организацията, цитирана от АП

Две трети от 168-те страни в индекса са с под 50 точки, а средната оценка е 43 точки. Въпреки това "Трансперънси интернешънъл" казва, че е добър знак това, че 64 страни са подобрили оценката си, а само 53 са отбелязали спад. Останалите не са се променили в сравнение с миналата година, отбелязва организацията, цитирана от АП.

От страните от групата БРИКС освен Русия и Бразилия, Китай е на 83-о място с 37 точки, Индия - на 76-о с 38 точки място и Южна Африка на 61-о място с 44 точки.

В дъното на индекса освен Северна Корея и Сомалия са Судан (165-о място с 12 точки), Афганистан (166-о място с 11 точки), Ирак (161-о място с 16 точки) и Сирия (154-о място с 18 точки).