През последното тримесечие на 2015 г. средната цена на продадените апартаменти в София за първи път от 2011 г. насам премина границата от €800 на кв. м, показва статистиката на компанията за недвижими имоти Bulgarian Properties.

За пазара на недвижими имоти в страната липсват официални данни, след като през м.г. Националният статистически институт престана да следи цените им.

Според данните на Bulgarian Properties през последните месеци на 2015 г. жилищата в София са се продавали средно за €815 кв. м при €794 кв. м за предходното тримесечие и €764 кв. м година по-рано. Така увеличението на цените на имотите в столицата през последното тримесечие м. г. е 6% на годишна база и 2,6% спрямо предходното тримесечие.

Средната цена на купените апартаменти в София за периода октомври - декември е €75 280, показват данните на компанията.

Пазарът на недвижими имоти в София се е активизирал сериозно през последната година. По данни на Агенцията по вписванията продажбите в столицата са нараснали със 178% спрямо 2014 г., като броят на сделките е 24 379.

50% от всички купени жилища в София през 2015 г. са двустайни апартаменти, а 3-стайните са около 35%. Голям интерес предизвикват и ателиетата, които стават все по-популярни за инвестиция с цел отдаване под наем. Те съставляват около 8% от продажбите в столицата през миналата година.

Най-предпочитаната конструкция си остава тухлената, като повече от половината продажби са в такива сгради, а останалите - в панелни и ЕПК сгради, като най-предпочитаните етажи са от 3-ти до 5-ти.

Лозенец и центърът на столицата продължават да са едни от най-търсените квартали и според статистиката на Bulgarian Properties в тях имотите са сe продавали най-скъпо през 2015 г., като средните цени са били €1100 – €1200 за кв. метър.

Най-евтино са се продавали жилищата в квартали като "Дружба", "Левски" и "Сухата река", където средната цена за квадрат е €580.

От компанията очакват подемът в жилищния пазар в София да продължи и през 2016 г. с допълнително увеличение на обема на продажбите и нарастване на цените с около 7%.