БЕРЛИН – Германската прокуратура взе на мушката дясноекстремистката интернет платформа Altermedia” ("Алтернативна медия" – б. а.). Вътрешният министър Томас де Мезиер я забрани.

От тази сутрин се извършват обиски в Берлин, както и във федералните провинции Баден-Вюртемберг, Северен Рейн-Весфлия и Тюрингия. 

Претърсват се и вакационни имоти в Испания.

В Германия са задържани двама от системните администратори.

Операцията е разпоредена и се наблюдава от Главна прокуратура по подозрение в сформиране на престъпно сдружение. 

Върховните пазители на закона са убедени, че групировката е създадена с цел извършване на престъпления – подстрекателство и насаждане на вражда спрямо чужденци.

Според изтекла в медиите информация разследването се води срещу четирима от ръководството на "Алтермедиа". До този момент са били задържани двама от тях. Юта Ф. на 47 години е била арестувана в близост до град Билефелд, провинция Северен Рейн-Вестфалия, а Ралф-Томас К. (27 г.) -  във Вилинген-Швенинген, провинция Баден-Вюртемберг.

Очаква се още днес съд да реши за мярката им за неотклонение.

Извършени са и обиски в испански морски курорт – във вакационни апартаменти на трима от списващите платформата, които все още се издирват.

Установено е също така, че сървърът се намира в Русия. Към Москва вече е била отправена молба да го блокира.

От години "Алтермедиа" е под наблюдение на германските власти и на контраразузнаването. Смята се, че това е платформа за пропаганда на германските неонацисти, както и средство за комуникация между тях.

Още след първите арести днес федералният вътрешен министър Томас де Мезиер издаде заповед за забрана на "Алтермедиа". В аргументацията се посочва, че порталът разпространява злостни расистки и ксенофобски коментари и текстове в немскоговорещите страни – оправдават се всички престъпни посегателства спрямо чужденци, призозава се за извършване на престъпления, оправдават се дори злодеянията на националсоциализма.

"Това е несъвместимо с демократичния конституционен ред в Германия", заяви министър Де Мезиер.