Вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов намекна, че ГЕРБ едва ли ще издигне кандидатурата на сегашния президент Росен Плевнелиев за втори мандат.

"ГЕРБ ще вземе свое решение за това кой ще е кандидатът за президент на партията и това по никакъв начин не зависи от това дали сегашният държавен глава ще се кандидатира или не. Няма да се съобразяваме с решението на когото и да било. Имаме сериозна подготовка и структури и съм уверен, че кандидатурата ни ще е печеливша", каза Цветанов пред БНТ.

Той повтори изявленията си от последния уикенд, че в с Бойко Борисов обсъждат 5 имена - все на стойностни хора, които ще привлекат допълнителна подкрепа. Цветанов обаче отказа да уточни мъж или жена предпочита за поста.

"От събитията, които наблюдаваме през последните седмици е видно, че има интерес да се свали правителството по сценария от февруари 2013 г.", каза той.

След това уточни, че следващите парламентарни избори ще са чак след 3 години.

На въпрос дали напълно изключва предсрочни избори, Цветанов обясни, че такива няма да доведат до много по-различна парламентарна конфигурация.

"Може би ще има по-малко формации, но важният стълб за формиране на правителство пак ще е ГЕРБ", посочи бившият вътрешен министър от първото правителство на Бойко Борисов.

Цветанов обясни още на тв зрителите, че в момента имало опити България да бъде отклонена от пътя си на развитие и устойчивост.

"Хората искат да има вода годна за пиене, инфрасттруктура, условия за бизнес и трансгранично сътрудничество", сподели желанията на електората политикът.

Цветанов посочи и че много уважава бившият правосъден министър Христо Иванов, но посочи, че той много изостанал с подготовката на законодателните промени за съдебната реформа и сега екипът на Екатерина Захариева трябвало да наваксва.

Той оприличи Реформаторския блок на италианско семейство.

"Целия политически спектър е в парламентарната им група. Едните твърдо подкрепят управлението, други са в опозиция, а сега се появи и центристка група. Парламентарното мнозинство не е застрашено", категоричен бе Цветанов.