Ръстът на строителството до голяма степен предопределя сравнително добрите данни на Националния статистически институт (НСИ) през януари.

През първия месец на годината средната оценка на бизнесмените от различните сектори на икономиката е за ръст от 0,6 на сто спрямо данните от декември 2015 година. В същото време в промишлеността няма никакви позитивни промени и дори компаниите от бранша са настроени по-скоро за спад на производството през следващите месеци, отколкото за ръст. Неблагоприятни са очакванията и на търговците на дребно. След "голямото развързване на кесиите" покрай Коледа и Нова година, сега магазинерите отчитат значително по-слаби обороти и естествено бизнес климатът в този отрасъл намалява. Очакванията за поръчките към доставчици през следващите месеци също се очаква да бъдат в по-малки обеми.

Така единствените два отрасъла на българската икономика, в които има ръст през януари, остават услугите и строителството. 

Строителните компании отчитат както засилване на сегашната си производствена активност, така и допълнителен ръст през следващите месеци. Средната осигуреност с поръчки на фирмите в бранша се е увеличила от 4,4 месеца на 5,3 месеца. Освен с обществените поръчки на държавата за нови инфраструктурни обекти, това може да се обясни и със съживяването на пазара на недвижими имоти, което се наблюдава от миналата година. След падането на лихвите до рекордно ниски нива все повече средства се насочват като инвестиции в недвижими имоти, които в момента гарантират по-висока доходност от банковия депозит.