Правосъдният министър Екатерина Захариева се ядоса на членове на Висшия съдебен съвет, които са опитали да приемат решение тя да им докладва какво говори в Брюксел, съобщава "Правен свят".

"Разговорите на министъра на правосъдието с еврокомисарите подробно се описват в грами. Ако тази информация ви интересува, може да я обсъдим на заседанията на Висшия съдебен съвет."

Този коментар направи на днешното редовно заседание на съвета правосъдният министър. А причината – на заседание на комисия "Международна дейност" Милка Итова и Мария Кузманова искали министърът да им пише доклад какво говори в Брюксел.

Пред медиите Захариева добави, че информацията, която се изпраща на Европейската комисия, се събира от всички институции, които имат ангажименти по Механизма за сътрудничество и оценка.

ДИМИТЪР УЗУНОВ: БОЙКО БОРИСОВ ДОРИ НЕ МЕ ПОЗНА

Тя вметна, че вместо да се спекулира с тази тема, по-добре всяка институция да си състави план, в който да разпише какво ще предприеме по отношение на препоръките и да посочи срок за тяхното изпълнение. И обяви, че в петък за първи път се събира Съветът за съдебна реформа, който ще изготви план по препоръките на ЕК. Захариева допълни, че чака в най-кратък срок и плана на ВСС.

Самият ВСС в сряда не можа да приеме точка не само кога ще излезе със становище по доклада на ЕК, а и кога ще го обсъди въобще. Членовете отложиха за днес да гласуват кога темата ще влезе в дневния им ред.

На въпрос как ще коментира тезата на някои магистрати и членове на съвета, че докладът на Еврокомисията се пише по доноси на бившия правосъден министър, Екатерина Захариева заяви:

"Това е обида към самата Комисия и българските институции."

В отговор на въпрос дали ВСС трябва да възобнови проверката по "Яневагейт", правосъдният министър каза, че ВСС е приключил проверката си, сега се чака финалът на разследването на прокуратурата.