"Когато цените паднат, казваме - нашите няма да ги смъкваме, ще счупим, ще правим."

Така шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов коментира проблема с цените на горивата в България, които не намаляват, въпреки главоломните спадове на цените на петрола. Той постави под въпрос дали това е заради влиянието на годините на социализъм и липсата на пазарни механизми върху психиката на българина.

Танов даде за контрапример Варна, в която бензиностанция на Веселин Марешки продава гориво с 30-40 ст по-малко, което е довело и другите в града да свалят цените си.

"Ако има една птичка, която да направи това на територията на цялата страна..." каза митничар №1.

БОМБА ИЗБУХНА ПРЕД АПТЕКА НА МАРЕШКИ

На въпрос какво ще стане с тази птичка, Танов отговори така:

"Сигурно ще има големи неприятности, защото виждате какво се случва. Аз виждам тези, които искат да поддържат монопол, как в момента използват всички средства, за да докажат че вносът на горива в БГ е вреден. Конкуренцията трябва да бъде задушена."

Танов подчерта важността на факта, че е бил предвиден ръстза миналата година от малко над 9 процента приходи от акцизни стоки, а накрая са скочили на 12%.

"Най-развитите страни в Европа отбелязват ръст 0,5%, ние отбелязваме 12% Това означава, че много средства, които не са влизали в държавата с години, сега влизат. Това не се дължи на техническа революция, няма такъв ръст в икономиката."

Ръстът е близо 3 млрд., заяви митничар №1, но не може да се каже, че всяка година преди това сме губили по толкова.

На въпроса защо няма и един арестуван мафиот, Танев заяви, че това е проблем на всички институции.