Унгарският премиер Виктор Орбан, който е на посещение у нас, засипа с похвали българския си колега Бойко Борисов.

"Икономическите ни отношения цъфтят. Унгарските предприятия работят добре тук. Страната е стабилна и няма политическа несигурност, тъй като правилата са еднозначни и няма лоши явления", каза Орбан.

След това унгарският премиер продължи със суперлативите:

"Приветствам Бойко Борисов, защото знам каквъв проблем имахте с контрабандата и престъпността през 90-те години. Сега се вижда какви стъпки са предприети. България е шампион на Европа, а вероятно и в целия свят е шампион по борба с контрабандата. Никоя друга държава не е събрала толкова много пари от борбата си с нея, както направихте миналата година", добави Орбан.

Според него имало възможност сътрудничеството между България и Унгария да се засили още. Орбан посочи, че в страната му винаги е имало български студенти и че в бъдеще броят на стипендиите за тях щял да бъде увеличен.

"И сега в България има хора, които говорят този ужасен унгарски език", каза премиерът на Унгария.

Орбан обвини Брюксел в несправедливо отношение спрямо България.

"Не е правилно, че България не се приема в Шенген, не е правилно, че към България има допълнителни изисквания. Не е правилно, че не се признава, че при бежанската криза България е с най-добър резултат. Този стрес тест го издържа много по-добре от всички останали", добави министър унгарския министър-председател.

Според Орбан, ако Европа иска честност и коректност, то трябва да предложи членство на България в Шенген.

"Съвсем друг въпрос е дали българите ще решат дали искат да влязат в една умираща структира", добави той.

Според него в момента европейските жени са заплашени от нашествието на мигрантите и миграционният въпрос е въпрос на сигурността, а дълг на всеки политик е да защити гражданите си.

"В Унгария от тригодишни ни учат, че ако някой прави нещо лошо на някое момиче, трябва да го защитим", каза Орбан.

На свой ред българският премиер се обърна към унгарския си колега с приятелското обръщение "Виктор". Според Борисов ЕС трябва да затвори външните си граници час по-скоро.

"Сега Финландия и Швеция ще връщат мигранти, което са огромни разходи. Къде отиват? Къде ги оставят? Нека сме по-честни към мигрантите. Да не ги връщаме след като са си похарчили всичките пари за да стигнат до Европа", каза Борисов.