В Ню Йорк има много легендарни адреси, но никой от тях не може да се сравнява с 15 Central Park West. Ултралуксозната сграда на ъгъла на  West 61 and Central Park West събира едни от най-известните и могъщи хора в света - банкери, руски олигарски, попзвезди, актьори.

Майкъл Грос е автор на книга за историята на прочутата сграда със заглавие "Къщата на свръхбогатството". Той я нарича най-могъщия адрес на света. За разлика от повечето сгради с история в Ню Йорк, тази е сравнително скоро строена. 

Завършена е през 2008 г. от Артур и Уилям Ли Зекендорф, предлага удобства, които са впечатляващи дори и за разглезения елит на Ню Йорк. 

Сградата се строи три години и в за изграждането ѝ са отишли около 1 млрд. долара, като тук се включва и цената на земята. Апартаментите там обаче се продават изключително добре . Общо за 2 млрд. долара. Дори и днес зданието продължава да чупи рекордите на пазара на недвижими имоти.

Архитектът на сградата Робърт А. М. Стърн при проектирането ѝ се вдъхновява от бляскавите апартаменти на Ню Йорк от 20-те години на XX век, а не от съвременните кули от стъкло. Кооперацията има общо 201 апартамента и алея за коли. Сред луксозните придобивки са още - библиотека, собствен ресторант, басейн, фитнес с частни масажни зали и йога център.

Фасадата на сградата е облицована с варовик, много по-скъп материал от тухлата. Фоайето също е пищно, с ламперия от английски дъб, мраморни колони и две камини. Има дори стая за отдих за шофьорите на обитателите.

Ето и някои от доста забележителните личности, които обитават сградата

Даниел Лойб

 

Хедж фонд мениджерът Даниел Лойб купува пентхауз апартамента си още на зелено през 2005 г. Жилището е със "скромните" 1000 кв. м и има 8 спални. Лойб е платил за него 45 млн. долара.

 

Лойд Бланкфайн 

 

Изпълнителният директор на Goldman Sachs Лойд Бланкфайн също купува апартамента си преди сградата да е завършена. Плаща 25,7 млн. долара през 2006 г.

 

Санди Уейл

 

Бившият изпълнителен директор на Citigroup Санди Уейл се сдобива с пентхауз на цял етаж, за който дава 43,7 млн. долара през 2007 г. Покупката е изненада за жена му за Св. Валентин. 

 

Дмитрий Риболовлев

 

Няколко години по-късно Уейл продава внушителното жилище за... 88 млн. долара, т. е  капиталовложението се оказва доста добро. Новият собственик е 22-годишната дъщера на руския милиардер Дмитрий Риболовлев, таткото купува на детото си апартамент.. Тя обаче го използва рядко и пентхаузът отново е на пазара - продава се от руския олигарх.

Повече от десет от шефовете в Goldman Sachs са притежавали апартаменти на легендарния адрес - и в това няма особена изненада, тъй като банката помага за финасирането на строителството на сградата.

 

Шломо Бен-Хайм

 

Израелският учен Шломо Бен-Хайм продава своя пентхаус на 40-ия етаж на мистериозен купувач за 37 млн. долара през 2012 г. По-късно става ясно, че това е Боб Даймънд, по това време изпълнителен директор на Barclays Capital. 

 

Дензъл Уошингтън

 

Луксът и удобствата в сградата са привлекателни и за много знаменитости. Филмовата звезда и носител на "Оскар" Дензъл Уошингтън има по-скромно жилище - три спални, четири бани. Купува го през 2006 г. за 13 млн. долара. 

 

Стинг

 

Стинг купува през 2008 г. за 26,5 млн. апартамента си, в който е съсед на Лойд Бланкфейн.

 

Келси Грамър и Марк Уолбърг

 

Актьорите Келси Грамър и Марк Уолбърг също обитават жилището за известно време.  

"Охраната е много сериозна и сигурна - и то за добро", пише Грос в книгата си. "Членовете на персонала са много внимателни и се опасяват, че сградата може да се превърне в мишена за терористите".

 

Джери Янг

 

Съоснователят на Yahoo Джери Янг дава около 20 млн. долара за жилището си.

 

Омид Кордестани

 

Бившият бизнес директор на Google Омид Кордестани притежава апартамент на същия етаж, където са Лойд Бланкфайн и Стинг. Той купува жилището си през март 2008 г. за 29,5 млн. долара. През октомври 2015 г. Кордестани става изпълнителен директор на Twitter.

В сградата случайни хора почти няма, показва книгата на Майкъл Грос.