БРИКС умря. Да живее ТИККС.

Понятието БРИКС, основано на увереността, че квартетът Бразилия, Русия, Индия и Китай ще генерира неспирна вълна от икономически растеж заради развиващите се пазари, влияеше на умовете повече от 10 години, след като бе въведено през 2001 г. от Джим О'Нийл, по онова време икономист от "Голдман Сакс".

(По-късно към групата се присъедини и Южна Африка. Сега от нея отпаднааха Бразилия и Русия, но влязоха Тайван и Южна Корея, нааричана тук просто Корея. Останаха Индия, Китай и Южна Африка - б.р.)

Но задълбочаващата се рецесия в Бразилия и Русия толкова обезвериха хората в хипотезата за БРИК, че в края на миналата година дори "Голдман" закри своя специален инвестиционен фонд БРИК, след като авоарите му се сринаха до 100 милиона долара от пика си от над 800 милиона в края на 2010 г.

Управляващите фонда по развиващите пазари, изглежда, са му намерили потенциална замяна - ТИККС със силно развития технологично Тайван и с Южна Корея, които изтикват встрани наблягащите върху суровините Бразилия и Русия.

Освен приятно звучащия акроним, прегрупирането ти казва много за променящата се природа на развиващите се пазари - и за света като цяло - с поставянето на челно място на услугите, предимно технологиите, и западащата търговията със стоки, по-специално суровини.

"БРИК вече не е онзи мотор на ръста на развиващите се пазари, какъвто беше. Има нов ред на нещата", казва Стивън Холдън - основател на фонда "Копли", който включва 120 фонда за придобиване на акции на развиващите се пазари с активи за общо 230 милиарда долара.

"Технологиите се развиват много бързо и това, в което инвестирате сега на развиващите се пазари, е потребителят. Не смятам, че много хора са достатъчно наясно по въпроса за развиващите се пазари, колкото би трябвало да бъдат. Те мислят за Бразилия, Русия, материали, големи енергийни компании. Това много се е променило."

Ричард Снелър, отговарящ за развиващите се пазари в "Бейли Гифърд", чийто фонд за ръст инвестира в технологии 45-50 на сто от активите на компанията за 10-15 милиарда долара, допълва: "На много развиващи се пазари скоростта, с която младите потребители се адаптират към технологичната промяна, в сфери като електронната търговия и пазаруването онлайн, е много по-бърза, отколкото тази в САЩ."

"Тенденциите, на чиято поява се надявахме преди 15-20 години, генерираха значителни парични притоци."

Люк Ричдейл - главен мениджър, отговарящ за обслужването на клиентите, в "Джей Пи Морган", която управлява 70 милиарда долара на развиващите се пазари и в акции в Азиатско-тихоокеанския регион, казва: "Ние виждаме колко много технология отива в Китай. Има модели на запад, които там просто няма как да се случат."

Според данни на "Копли" средностатистическият фонд за преки инвестиции, който се влага в развиващите се пазари, държи в ТИККС почти 54 на сто от активите си в сравнение с 40 на сто, които имаше през април 2013 г. Докато активите вн БРИКС останаха малко над 40 процента въпреки резкия скок на индекса в Китай.

От декември 63 на сто от фондовете са инвестирали най-малко 50% от активите си в ТИККС, а само 10 процента са имали толкова много проценти в БРИКС.

Компании като "Джей Пи Морган", "Нордеаа" и "Суидбанк" държат най-малко 35 на сто само в Тайван и Южна Корея поне в някои от своите фондове. Докато инвестиционни компании, управлявани от "Карминяк", "Фиделити" и "Бейли Гифърд", държат по 3 на сто или по-малко в Бразилия и Русия.

Средностатистическият фонд за преки инвестиции, който се влага в развиващите се пазари, държи в информационни технологии в Китай толкова, колкото и във финансовия сектор на страната, въпреки че индексът на финансовия сектор е с 4 процентни пункта по-висок след резкия скок на броя на технологичните компании през последните три години

Тенденцията бе потвърдена в края на миналата година, когато анализаторската група Ем Ес Си Ай увеличи индекса си за развиващите се пазари, за да включи листвани отвърд океана компании, като добави базираните в Ню Йорк "Алибаба", "Байду" и "Нетийз" към индекса, заедно със съществуващите големи играчи като "Тенсент".

В по-дълбок план двете компании,     в които над 120-те наблюдавани от "Копли" фонда имат акции, са тайванският производител на чипове ти Ес Ев Ки и южнокорейската "Самсунг електроникс".

"Това са световни компании, които хем са лидери, хем са изключително добре поставени в олигополистичната индустрия", казва Снелър. Той се надява също, че тайванската компания "Хон Хай пресижън индъстри" (известна и като "Фокскон") ще започне да доставя авточасти на "Епъл" - най-големия й клиент, ако американската технологична компания наблегне на автомобилите.

В известна степен придобиването на фондове в ТИККС и технологични компании показва нарасналото им значение в индекса на Ем Ес Си Ай, донякъде заради многото суровинни и енергийни компании, търпящи резки спадове в капитализирането на пазарите. Страните от ТИККС в момента имат дял от 62,4 на сто.

Но Холдън казва, че много мениджъри правят активен избор. "Мениджърите твърдо показват предпочитанията си към технологиите. Числата на покупките и акциите скочиха. За някои фондове индексът не означава нищо."

Почти една трета от фондовете сега са в Тайван, къдеуто през септември бяха едва 8 процента, изтъква Холдън.

Няма отговор на въпроса дали тази тенденция отразява структурна промяна или е просто циклична, като сектори като информационните технологии бележат естествен ръст за сметка на бележещите спад компании, свързани със стоките за широко потребление.

Тайван бе страната с най-висок ръст в индекса на развиващите се пазари по време на бума през 2000 г., преди започването на стоковия свръхцикъл. Бразилия, където този феномен започна, преживя спад в тази сфера от 17,6 на сто през юни 2008 г. и стигна дял от 5,2 на сто.

Люк Ричдейл от "Джей Пи Морган" смята, че става дума за по-малко и от двете. Ричапд Снелър от "Бейли Гифърд" допуска, че има цикличен елемент. Той обаче е уверен, че има и структурни фактори и че онлайн пазаруването ще стане по-доминиращо в Китай, отколкото в САЩ.

"Китайците изключително много ценят времето си. Само ще си губите времето във второразредни молове, когато можете да го направите онлайн за нула време", пита Снелър.

Анализаторът Майкъл Пауър от "Инвестек асет мениджмънт" предполага, че тенденцията може да е циклична. Всички от ТИККС (без Индия, която има малък дефицит в момента) са в един и същ квадрант на матрицата, която той използва, за да изтъкне страните с развиващи се пазари.

Каквато и да е истината, изместването на тенденцията от суровинната индустрия къв технологиите повдига въпроса защо придобиването на акции на развиващите се пазари все още е движено от мисълта за стоките.

-----

* Авторът е британски журналист. Той е зам.-главен редактор на приложението за развиващи се пазари на в. "Файненшъл таймс", откъдето препечатваме статията.