Цялата драма около уж отвлечената в Берлин от бежанци и в продължение на 30 часа изнасилвана Лиза (13 г.), която стана повод дори за дипломатически скандал между Русия и Германия, е измислена. Истината е, че момичето се е скрило при приятел от родителите си.

Ден след първите съобщения в медиите за отвличане и изнасилване на Лиза от бежанци от германската полиция бяха категорични:

"Не е имало нито отвличане, нито изнасилване. Единственото вярно е, че Лиза и родителите й съществуват."

Поради възрастта на момичето подробности около изчезването на девойчето не бяха оповестени.

Да припомним накратко случая. Лиза е дъщеря на руски германци, както ги наричат във ФРГ. Става въпрос за преселили се в царска Русия немци. През 80-те години на миналия век много от наследниците им започнаха да се завръщат в родината на праотците си. До този момент това са 2,3 милиона души. 

На 11 януари Лиза излиза от дома си в краен берлински квартал и не се завръща. Родителите й подават сигнал в полицията, момичето е обявено за издирване. То се появява на 12 януари. На първите разпити говори несвързано, споменава за отвличане и изнасилване, но накрая прави пълни самопризнания. Прокуратурата в Берлин извършва обстойна проверка и установява цялата истина.

«Случаят е изяснен. Чрез анализ на мобилния телефон на Лиза разследващите стигнаха до ключов свидетел. Идентифициран е 19-годишен младеж. В неговото жилище са намерени вещи на момичето", оповести говорителят на столичната прокуратура Мартин Щелтнер.

Повече подробности разкриха медиите.

На въпросния 11 януари Лиза и родителите й са повикани на разговор в училището, където момичето учи. Семейството трябва да бъде уведомено за проблеми на ученичката. Дали от срам или от страх - Лиза изчезва. Тя отива при своя 19-годишен приятел. В жилището е и неговата майка. Те се смиляват над ученичката и я подслоняват. Според майката на младежа до интимности не се е стигало.

Когато разбират, че Лиза е обявена за издирване, майката и синът й съветват тя да се прибере у дома, както и става.

След първите си лъжи за отвличане и изнасилване от мигранти Лиза се покайва и разказва истината, но не посочва адреса на приятеля си. Разследващите изземват мобилния й телефон. Макар и повреден, запаметената информация е достатъчна, за да се стигне до приятеля й. В жилището му е намерена ученическа раница и други лични вещи на Лиза.

"Момичето явно е имало проблеми в училище. Поради страх от последствия то е избягало при приятеля си и е прекарало нощта при него. Няма данни за сексуално престъпление. Срещу младежа не се води следствие, той е разпитван само в качеството му на свидетел", заяви прокурорският говорител Щелтнер.

Вместо да изчака резултата от разследването, Москва раздуха историята. Дори руският външен министър Сергей Лавров обвини германската полиция, че потулвала случая, а немското Външно отказвало информация по него.

"Германия не ни информира своевременно. Колкото повече прозрачност има, колкото повече информация ни се подава за наши граждани, толкова по-добре е за отношенията ни с Берлин", заяви завчера той.

Незабавно реагира германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер, който обвини Москва в намеса във вътрешните работи на Германия и допълни:

"Случаят не бива да се използва за политическа пропаганда, нито за да се влияе на и без това трудния дебат в Германия по миграцията. Германските служби си вършат работата."

Според говорителката на руското външно министерство Мария Захарова вчера Лавров е провел телефонен разговор с Щайнмайер. Двамата са се договорили да забравят за случая.