„Това е абсурден сценарий, все едно е латиноамерикански сериал. Чуха се абсурдни неща, че протестите едва ли не са за отклоняване вниманието от доклада, сега пък оставката на министъра била...”

Така правосъдната министърка Екатерина Захариева коментира в интервю пред Дарик съмненията, че властта се опитва да отклони общественото внимание от критиките в евродоклада чрез протести, скандали в образованието и исканата оставка на министър Тодор Танев.

ТОДОР ТАНЕВ: НЯМА ДА ПОДАМ ОСТАВКА ПРЕДИ МЪЖКИ РАЗГОВОР

Захариева уточни, че „напротив, двама вицепремиери и аз дадохме пресконференция и изобщо не сме бягали от доклада.” Отговорили на всички въпроси.

„Моят призив няколко дни е нека да не забравяме доклада, той не е за една седмица. Работата по доклада тепърва предстои", каза още Захариева.

Тя коментира и номинацията на Реформаторския блок на Меглена Кунева за министър на образованието:

 "Убедена съм, че опитът на Меглена Кунева е огромен и тя ще успее да се справи. Много често вицепремиерът е и министър".

РЕФОРМАТОРИТЕ ИЗПРАТИХА SMS НА БОРИСОВ: КУНЕВА Е

Захариева призова Висшия съдебен съвет да се захване с многото задачи, които предстоят.

"Истината е, че от четири месеца се занимаваме със скандали. Всеки път на ВСС повече от 2-3 часа отнемат за реплики и дуплики и фактът е, че самата същност на реформата остава на заден план, дебатите по закона, дебатите по електронното правосъдие. Затова ми се иска ВСС да се фокусира освен върху тези неща и върху същината на работата", каза тя.

В разделянето на ВСС министърката не вижда проблеми, членовете му го очаквали:

"Съдиите са в съдийската, прокурорите са в прокурорската. Въпросът е от парламентарната квота да се разбере кой къде отива, но те повечето са съдии и прокурори, така че е ясно. Няма проблем в разделянето, дори се очаква с нетърпение от членовете на ВСС".

Според Захариева пратеният от премиера Бойко Борисов SMS до председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов не може да се разглежда като заплаха.

ДОБРА НОВИНА: САМОСРУТВАТ СЕ