Проектът за газоразпределителния център „Балкан" не цели заобикалянето на Украйна, заяви пред Дарик радио министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Според нея една от основните теми на работната група по енергетика в рамките на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество е била свързана с газовите проекти.

„Ние представихме нашата концепция за газоразпределителен център на територията на България. Концепция, която смея да твърдя, че е много успешна, много работеща, имайки предвид предимствата, които има България за реализацията на такъв проект", каза Петкова.

Като предимство тя изтъкна стратегическото географско положение на страната ни на естествения път на потоците на природен газ от изток и от юг. Петкова посочи и добре развитата ни газопреносна структура. Тя изтъкна, че 80 на сто от компресорните станции в региона са на българска територия.

На въпроса кога Еврокомисията трябва да изрази становището си по концепцията за изграждането на газов център „Балкан" министърът отговори:

„Мисля, че съвсем скоро ще имаме яснота по този въпрос. Този проект трябва да отговаря изцяло на европейското законодателство, да бъде съобразен с изискванията на Третия либерализационен пакет и това за нас е изключително важно. Ние разглеждаме като един от потенциалните източници на газ за хъба точно руският газ".

Петкова допълни, че всички страни трябва да бъдат равнопоставени и никоя от тях да не бъде заобиколена по никакъв начин.

„Друг възможен източник в нашата концепция за газоразпределителен център е възможността за доставка на газ от Азербайджан, от Каспийския регион. Това е една много добра възможност, която ние ще осъществим с изграждането на междусистемната свързаност на България със съседните на нас страни", каза още министърът.